god tid. »Vi prioriterer investeringer, som kan gøre os mere selvforsynende og mere uafhængige af forbrug. Det dyreste, vi ejer, er vores solcelle- anlæg«, siger Andrea Hejlskov, som bor i en svensk skov.
Arkivfoto: : Jeppe Juhl

god tid. »Vi prioriterer investeringer, som kan gøre os mere selvforsynende og mere uafhængige af forbrug. Det dyreste, vi ejer, er vores solcelle- anlæg«, siger Andrea Hejlskov, som bor i en svensk skov.

Mit forbrug

Mit forbrug: Jeg har erstattet forbrug med tid

Andrea Hejlskov fik nok af det moderne liv og flyttede langt ud i en svensk skov. Her lever hun et primitivt liv og drømmer om at blive helt uafhængig af forbrug.

Mit forbrug

For fem år siden tog Andrea Hejlskov en radikal beslutning: Hun sagde sit faste job som børnepsykolog op, smed alle sine ting ud og flyttede sammen med sin mand og fire børn ud i den svenske skov.

Hun var træt af en stressende hverdag med for meget arbejde og for lidt tid og af, at forbrug var blevet et hurtigt fix til alt det, der var galt, fortæller hun i dag fra skoven i Sverige. Her lever familien nemlig stadig. Uden fast indkomst, i en simpel bjælkehytte og af mad, de selv dyrker eller samler i naturen.

»Vi er gået ned i levestandard, men det er et valg, som jeg ikke vil bytte for noget. Jeg har erstattet forbrug med tid, og jeg føler mig ikke magtesløs længere«, siger Andrea Hejlskov, der beskriver sig selv som ’antiforbruger’.

Familiens eneste indtægt kommer fra det, som hun tjener på at skrive bøger og holde foredrag – noget, der giver dem en gennemsnitlig indkomst på 6.000 kroner om måneden.

»Vi er selvvalgt fattige. Men det almindelige husholdningsbudget, som andre mennesker kører efter, har vi slet ikke. Vi har skåret faste udgifter såsom husleje, vand, varme og el væk«, siger hun og forklarer videre:

»Vi har bygget vores eget hus på en grund, som vi bor gratis på, vi har vand i brønden og producerer vores egen elektricitet med et solcelleanlæg. Og så er vi selvforsynende med grøntsager, æg og kyllinger, og vi samler bær og svampe i skoven«.

Betyder det, at I slet ikke forbruger længere?

»Vi ville gerne have været 100 procent selvforsynende, men vi er nok blevet mere realistiske. Vi fandt for eksempel ud af, at vi ikke kan dyrke kaffe. I øjeblikket er vi heller ikke selvforsynende med kød – det enten køber eller bytter vi os til hos en veninde, som laver sit eget kød i skoven«.

Bytter?

»Vi er ret afhængige af gave- og bytteøkonomi. Vi bytter f.eks. vores arbejdskraft for en pose kød. På et tidspunkt byttede vi os til, at der var en, der kom og lavede vores bil, og vi har også fået et skind for 20 jordbærplanter«.

Hvilke udgifter har I?

»De eneste faste udgifter, vi har, er bilen og en internetforbindelse, som jeg bruger i mit arbejde. Ellers bruger vi primært vores penge på værktøj og mad, som vi ikke selv kan producere – f.eks. kaffe, ris, linser, chokolade og mel«.

Hvilket liv havde I før?

»Det var et liv, hvor vi sad fast i det famøse hamsterhjul. Hvor vi bare løb hurtigere og hurtigere og aldrig havde tid nok. Og arbejdede og arbejdede og aldrig havde penge nok«.

»Vi var ret frustrerede og ulykkelige og følte, at vi sad fast. Når jeg var ked af det, gik jeg ud og shoppede, og når jeg havde dårlig samvittighed over for mine børn, købte jeg noget til dem. Forbruget var lidt som at tisse i bukserne. Det gjorde mig glad et par dage, men bagefter følte jeg igen, at der manglede et eller andet«.

»Men den måde, vi lever på nu, er jo ikke kun en lyserød drøm. Det er da også skidehårdt at være fattig. Det er jo problematisk, hvis f.eks. bilen går i stykker, og man ikke selv kan reparere den og ikke har råd til at få den lavet«.

Hvordan lever man i en skov og uden at bruge penge?

»Vi har skåret ned på alt: fritidsaktiviteter, ferier og tøj. Vi køber meget sjældent nyt, og alle vores ting er genbrug. Når man lever på den her måde, er det også et arbejde. Jeg er deltidsforfatter, men den anden halvdel af tiden er jeg husmor. Jeg bruger en stor del af min tid på at gå rundt i skoven og samle mad, og det tager lang tid at lave det hele fra bunden – det er jo alt fra, at jeg bager mit eget brød, til at jeg laver min egen te. Jeg bruger i hvert fald fire timer på det om dagen«.

Hvad er luksus for dig?

»Når jeg er i Danmark, er en luksusting for mig at gå i biografen eller få en kop kaffe på en café. I vores hverdag er det at købe fairtrade kaffe. Hvor jeg før forkælede mig selv ved at tage ud at shoppe, går jeg i dag en tur eller sætter mig ned og glor. Selv om det lyder frelst, føler jeg mig ekstremt privilegeret«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce