Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Smukt. Jeg synes, det er rigtig, rigtig flot, fortæller kulturminister Marianne Jelved om det keramiske fad, som hun har fået af fire unge piger: Sara, Kit og Maria og Elice.
Foto: Joachim Adrian

Smukt. Jeg synes, det er rigtig, rigtig flot, fortæller kulturminister Marianne Jelved om det keramiske fad, som hun har fået af fire unge piger: Sara, Kit og Maria og Elice.

Mit forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Marianne Jelved: »Børn skal møde kunst, fra de er helt små«

Kulturminister Marianne Jelved er storforbruger af bøger. Shopping interesserer hende ikke, og end ikke to uger i USA har fået hende ud i butikkerne. En ny håndtaske har hun dog fået for nylig.

Mit forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det første, Marianne Jelved gør, da Tjek træder inden for i ministerkontoret, er at hive et stort og smukt keramikfad frem. Fadet er lavet af fire piger i Foreningsfællesskabet Ligeværd, som Marianne Jelved er formand for. Det er et talerør for unge, som ikke kan tage en ungdomsuddannelse.

»Jeg har lige fået fadet, og jeg synes, det er rigtig, rigtig flot. Det skal op at hænge på mit plankeværk, tror jeg«, fortæller den 69-årige kulturminister.

Ingen tvivl om, at unge og uddannelse optager Jelved mere end shopping og forbrug.

Du har lige været to uger i Hollywood i forbindelse med Oscarshowet. Købte du noget med hjem?

»To malebøger til mine yngste børnebørn, men ellers ikke noget, nej«.

LÆS ARTIKEL Så du var ikke ude at shoppe?»Faktisk ikke. Når jeg er på rejser, er jeg meget varsom med, hvad jeg bruger tiden på. Det er ikke at gå i butikker og købe tøj«. Hvad er det så?»Jeg kan godt lide at gå tur i en fremmed by og mærke stemningen og se på arkitekturen og museerne. Los Angeles er et mærkeligt sted med meget rige kvarterer. Det er en kæmpe villaby«.

Du var derovre med danske filmfolk. Går du tit i biografen?

»Nu gør jeg. Som kulturminister ser jeg alle nye film, også børnefilm, som jeg gerne tager mine to yngste børnebørn med ind at se. Jeg har også lige været i teateret med Liva på 5 år og se Cykelmyggen Egon. Det var helt fantastisk. Når jeg sagde: Nu klapper vi, så ænsede hun det ikke. Hun var helt opslugt af forestillingen«. Så kultur er også for børn?»Det er det. Jeg er meget optaget af, at børn og unge møder kunst og kultur fra de er helt små, for jeg tror på, at de kommer tilbage til det efter teenageårene«.LÆS OGSÅ Du og din mand har 10 børnebørn. Hvad holder du ellers af at lave med dem?»De har alle været vant til at komme i vores sommerhus i Stenstrup. Vi har to huse på grunden, så både børn og voksne kan være der. Derfor holder vi altid ferie i Danmark. De store børnebørn er stadig glade for at komme der. Som små var de vilde med at bade, og nu spiller de kort og skyper med deres venner«. Jeg har læst, at din mand tager sig af syge børnebørn og husholdningen. Hvad laver du så? »Han køber ind til det daglige, primært i Brugsen, Irma og Netto, mens jeg køber ind til fryseren. Jeg kan godt lide at lave mad, ikke til hverdag, men i weekenden. Lige for tiden eksperimenterer jeg med thai-retter. Jeg er den, der river opskrifter ud af aviserne, for det er rigtig rart at have en stak liggende«. Hvilke aviser holder du?»Politiken og Berlingske. De andre aviser har jeg her i ministeriet«.

Du er jo ’damen med håndtasken’. Køber du en ny, når den gamle er slidt op, eller når du falder for en?

»Mest når den er slidt op. Jeg har lige købt en ny taske, men har alligevel fået sat den gamle i stand, for den var nu den bedste. Jeg har altid pung, kreditkort, pudder, blyant og mobil på mig«.

Hvad er dit største forbrug?

»Bøger. Jeg er storforbruger af bøger. Det eneste rum, hvor der ikke er fyldt op med bøger, er badeværelset. Lige nu læser jeg ’Profeterne i Evighedsfjorden’ af Kim Leine. Det er en meget stærk bog.

Du bliver 70 år i år. Skal det fejres?

»Det bliver jeg nok nødt til. Det er noget, jeg bliver ved at udskyde, for jeg har det lidt svært med at være i centrum«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden