Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

 Jan Rørdam har friluftsliv i blodet, men han går ikke efter det simple liv. Jo mere grej, jo bedre. Næste køb bliver måske et telt, der spændes op mellem nogle træer.
Foto: Miriam Dalsgaard/Miriam Dalsgaard

Jan Rørdam har friluftsliv i blodet, men han går ikke efter det simple liv. Jo mere grej, jo bedre. Næste køb bliver måske et telt, der spændes op mellem nogle træer.

Mit forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jan Rørdam: Jeg vil gerne vinde vores kapløb på udstyr – det skader jo ikke at se godt ud i naturen

Musikeren er klar med sit tredje soloalbum og til en ny friluftssæson. Når det gælder outdoor-gear går han all-in.

Mit forbrug
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klicheen om mænd og udstyr bliver solidt dokumenteret, når man spørger til Jan Rørdams forbrug.

Først padler han rundt i fornuftige vande, som deler sig i to strømme. En med hverdagsfornødenheder, som han ærlig talt ikke tænker synderligt over – han køber som regel møbler i Ikea. Og en mere passioneret omkring musik, som til dels kan tilskrives professionel nødvendighed. Men så vågner han op:

»Der er nogle områder, hvor jeg bare køber. Jeg er et menneske med mange hobbyer – spiller ishockey, vinterbader og holder af at campere i det fri. Det stammer fra barndommen, hvor vi boede nær Mølleåen i Lyngby. Jeg fik min første kano, da jeg var 10 år, og vi overnattede tit ude, så det ligger i mit DNA«.

Hvad har du senest købt?

»Sidste efterår skulle jeg vandre på Caminoen i 12 dage. Et nyt område for mig, men heldigvis vidste ekspedienten i Friluftsland præcis, hvad jeg havde brug for i forhold til min alder, tiden, strækningen og stedet, f.eks. turrygsæk i stedet for vandrerygsæk. Fik den helt rigtige, som er toplækker og sætter fantasien i gang om en tur til Skotland«.

Kan du styre din fascination?

»Altså, jeg planlægger den konkrete tur nøje. Medbragte f.eks. en pandelampe og en Kindle, så jeg kunne læse uden at slæbe tunge bøger med. Men i outdoor-kategorien er der ingen begrænsning på, hvad jeg lader mig friste af«.

Du er med andre ord et let offer?

»Ja. I småtingsafdelingen kan det være det rene gas som en sammenfoldelig kop. For over 20 år siden begyndte en vennegruppe at tage på en årlig kanotur med vores børn. Det har skabt en form for oprustning, hvor nogen hvert år, når vi har slået lejr – specielt er det nok mig – kommer op til bålet med sin smarte nye klapstol eller i sin lækre nye buks – det skader jo ikke at se godt ud i naturen. Det er grundkomisk, men før kanoturen tjekker jeg butikkerne for nyt gear, for jeg vil gerne vinde vores kapløb. Senest har jeg fået kig på telte, man kan spænde op mellem træerne«.

Hvad gør du med alt udstyret?

»Lagrer det på loftet, men tingene holder i mange år, for jeg køber altid det dyreste af det dyre. Noget bruger jeg også i hverdagen, jeg går f.eks. altid i vandrestøvler om vinteren. Min favorit er en klassisk lædermodel fra Meindl, som typisk holder i 12 år. De er både smukke og gode at gå i. Det kan gøre mig lykkelig, at man kan købe så fremragende kvalitet. Jeg har både foræret min søn og min kæreste Mette et par«.

Du bor i lejlighed, men elsker udeliv - hænger det sammen?

»Jeg har boet i hus, lejlighed og husbåd, det er ikke afgørende. Da jeg lagde videoen ’The Kayakuele Tour’, hvor jeg sejler alene rundt i Sverige, på YouTube, blev jeg kontaktet af et konceptselskab, der ville lave et tv-program om mig på primitiv overlevelsestur, men det er sgu ikke mig. Jeg skal have det rigtige gear, og både mad og vin skal være i top«.

Hvor gør forbrug dig ellers glad?

»Når jeg en gang om året køber en ny guitar, og når jeg sidder i en af mine Wegnerstole. Glæden kan få mig til at undre mig over, at jeg ikke går mere op i at vælge de helt rigtige produkter. Måske kommer det med alderen. Jeg har altid haft plakater, men til jul foreslog Mette, at vi gav hinanden kunst, og det er en anderledes fornøjelse at se på«.

Lægger du budget?

»Da jeg i tyverne købte hus, ville banken have mig til at lægge budget, men jeg har aldrig vidst, hvad jeg ville tjene og har derfor altid sat alle mulige ting i gang. Frygten for ikke at kunne forsørge gav mig mavesår, da jeg havde små børn. Det gør det ikke mere, men jeg sætter stor pris på at vide, at min konto er i plus pænt frem i tiden«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden