0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ungerne kan bedst lide Stryhn's

Fordommene bliver bekræftet i smagstest af leverpostej, for børn kan bedst lide den blå fra Stryhn's, der banker alle konkurrenterne af banen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
JONAS PRYNER ANDERSEN
Foto: JONAS PRYNER ANDERSEN

Eleverne i 3.A på Absalon Skole i Roskilde lugter interesserede til leverpostejen for at finde ud af, om de også kan lugte forskel, når nu de kunne smage forskel.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Kedelig, fantastisk, ligegyldig.

Et mylder af tillægsord vrimler rundt mellem hinanden på tavlen i 3.A på Absalon Skole i Roskilde. Eleverne har sammen med deres klasselærer forberedt sig på at finde gode ord, der kan beskrive de fem forskellige leverpostejsprøver, de om lidt skal igennem.

Klassen har besøg af ernæringsekspert og centerleder i Viffos, Gitte Gross. Med sig har hun fem smagsprøver på leverpostej til hver elev. Kun en enkelt har sat sig afsides, fordi han 'ikke kan lide leverpostej'.

Bedømmer og guffer biderne i sig Det er der tydeligvis andre af børnene, der kan.

»Jeg e-e-elsker lev'postej«, siger Nanna spændt, inden hun får lov til at sætte tænderne i den første prøvebid. Andre udbryder blot tilfredse 'ahm-lyde', mens de smager, noterer og bedømmer leverpostejen på Gitte Gross' medbragte bedømmelsespapirer.

Skal selv forklare smagen

PRYNER ANDERSEN JONAS
Foto: PRYNER ANDERSEN JONAS

Undervejs skal der være stille i klassen, så man ikke kommer til at påvirke sidemandens bedømmelse. Det går nemt nok under de første prøver, men bliver sværere jo nærmere vi kommer frikvarteret.

Gitte Gross lader dog elevernes meninger få frit spillerum efter hver smagsprøve, hvor hun beder dem om at forklare, hvad der var godt eller dårligt ved prøven.

»Den er alt for stærk«, »Den er vandet og for pebret« eller »Den smager anderledes«, lyder kommentarerne fra eleverne, da de smager på testens mindst populære leverpostej fra Netto, Ålbæks økologiske leverpostej.

Dog er en af drengene helt sikker på, at side-pigen har været helt tilfreds med smagen af Ålbæks postej.

»Det kan jeg se, fordi hun har spist det hele!«, siger han ivrigt.

Brutal bismag af citron
Eleverne er anderledes glade for den franske postej fra Tulip. Den scorer højt på point.

PRYNER ANDERSEN JONAS
Foto: PRYNER ANDERSEN JONAS