Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ud af de otte kartoffelsalater kan kun én få Spis Mest mærkatet, og 2 narrer forbrugeren ved at kalde sig lette.
Foto: RUNE PEDERSEN

Ud af de otte kartoffelsalater kan kun én få Spis Mest mærkatet, og 2 narrer forbrugeren ved at kalde sig lette.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kartoffelsalat uden kaloriechok

Fedtindholdet svinger i færdige kartoffelsalater. Ingen er dog decideret usunde, viser Tjeks undersøgelse.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er let at gribe en færdiglavet kartoffelsalat i supermarkedet som tilbehør til grillmaden.

Og selv om det er en cremet sag, behøver kartoffelsalaten ikke altid være en fed fornøjelse, viser Tjeks undersøgelse af indholdet i otte salater.

Kun en enkelt variant er dog mager nok til at leve op til kravene i Fødevarestyrelsens bedste ernæringsmærke, Spis Mest-mærket.

Det er kartoffelsalaten fra Flensted, købt i Irma.

Samme mængde kartofler Undersøgelsen, der er lavet for Tjek af Viffos, Videnscenter for Fødevarer og Sundhed, viser, at du får stort set samme mængde fyld - altså primærkt kartofler - nemlig omkring 60 procent, uanset hvilken kartoffelsalat, du vælger.

Til gengæld er der forskel på prisen, og på, hvor fed salaten alt i alt er.

Magrest er Flensteds kartoffelsalat, der giver dig 9 gram fedt ud af 100 gram salat. Dermed får produktet lige præcis plads i Spis Mest-mærket, der er det bedste af tre kategorier indenfor ernæring.

Som udgangspunkt kan du spise produkter med Spis Mest-mærket hver dag.

Fed og billig sag
Næstbedste kategori er Spis Mindre - her er grænsen for fedtindholdet 20 ud af 100 gram. Det loft holder alle de syv øvrige testede kartoffelsalater sig under, men de svinger fra 11 til 16 procent.

Fedest er Faktas kartoffelsalat, der er fremstillet af Graasten Salater. Den er samtidig billig - prisen er 17,44 kroner kiloet - men ernæringsmæssigt er den altså ikke et godt køb, konkluderer Viffos.

To gode til under en tyver
To andre salater kan fås for under 20 kroner per kilo, nemlig Nettos variant, produceret af K-Salat, samt X-tra Kartoffelsalat fra Kvickly.

De indeholder begge kun vegetabilsk fedt, som generelt består af mindre mættet fedt og flere umættede fedtsyrer end animalsk fedtstof - og derfor er det sundere.

Disse to kartoffelsalater får prædikatet 'et udmærket køb'.

'Let'-mærket snyder

Går du målrettet efter et fedtfattigt produkt, skal du ikke lade dig narre af de to kartoffelsalater fra K-Salat, der hedder 'let'.

For lovligt at måtte anprise en fødevare som let - altså med mindre fedt end andre, tilsvarende produkter - skal der stå, hvad der gør fødevaren let. Og samtidig skal fedt- og energiindholdet være reduceret med 30 procent i forhold til et tilsvarende produkt.

Men de to 'lette' K-salater indeholder henholdsvis 11 og 12 gram fedt per 100 gram, og gennemsnittet for de øvrige salater er 12 gram. Altså er loven om anprisninger ikke overholdt, fastslår Viffos.

Læs mere om de enkelte kartoffelsalater ved at trykke på 'se stort skema' til højre herunder.

Gennemgangen af deklarationer er foretaget af stud.prof. bach. i ernæring og sundhed Lise Bundgaard Fleck Jensen, medarbejder i Viffos.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden