Vil man sætte et lam på bordet, der er mørt, saftigt og smager godt, skal man tilberede det ved svag varme.
Foto: JONATHAN BJERG MØLLER /POLFOTO

Vil man sætte et lam på bordet, der er mørt, saftigt og smager godt, skal man tilberede det ved svag varme.

Fødevarer

Langtidsstegt lam smager bedst

Det betaler sig at skrue ned for ovnen, hvis du skal servere lækker lammekølle, viser et smagstjek af ti køller.

Fødevarer

En lammekølle er taknemmeligt kød at arbejde med.

Den er let at tilberede og smager igennem af lam, selv hvis den krydres heftigt med stærke sager, som hvidløg. Lammekøllen egner sig til at komme på bordet langt oftere end til påske og ved andre højtider.

Men vil man sætte et lam på bordet, der er mørt, saftigt og smager godt, skal man tilberede det ved svag varme.

Det viser et smagstjek, Tjek har foretaget i samarbejde med Slagteriskolen i Roskilde, hvor vi smagte fem forskellige slags- og også ville undersøge, om der er stor forskel på at stege køllen ved 140 grader eller ved 180 grader.

Smag, duft og mørhed vurderet Her var otte deltagere, der alle har tilknytning til Slagteriskolen i Roskilde eller det nationale videncenter for fødevarer og sundhed, Viffos, smagsdommere. De vidste ikke, hvilke lammekøller de smagte på undervejs, men gav karakterer til kødets smag, duft, mørhed og saftighed.

Karakteren fem er bedst, et den dårligste. Se resultatet nederst på siden.

Fin lammekølle scorer bedst
Især test-lammekøllen fra Danish Crown, et marsklam, fik dommerne til at smide den højeste karakter fem efter lammet, der var stegt ved 140 grader. Marsklam kan være svært at skaffe, men Danish Crown i Kolding oplyser, at de sælger dem til såkaldte 'gourmet-slagtere' rundt om i landet.

Også den irske lammekølle fra Irma ligger højt på listen. Marsklammet havde blot lige dét ekstra, der giver topkarakter. Se det samlede resultat af smagstjekket nedenfor.

Dobbelt så meget saft forsvinder

Når kødet bliver stegt langsomt, smider det dog en hel del væske.

Der er dobbelt så meget saft, der bliver hældt fra de lam, som bliver stegt ved 140 grader end de, der steges ved 180 grader. Alligevel får stegene stegt ved 140 grader samlet set de bedste karakterer i mørhed.

Kun ved to af lammekøllerne er der stor forskel på stegesvindet, når man steger med den lave metode eller den højere. Det er de to marsklam, der afviger fra de andre køller, der følges pænt ad. Den ene kølle smider 1090 gram efter stegning ved 180 grader, den anden 1410 gram ved 140 grader.

Læs mere om kød og stegemetoder i Fødevarestyrelsens rapport om myter, fakta og nye metoder.

(juri)

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce