Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Den panerede fisk er en gammel klassiker, både til smørrebrød og kartofler, sommer og vinter.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Den panerede fisk er en gammel klassiker, både til smørrebrød og kartofler, sommer og vinter.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er den bedste fiskefilet til panden

Et smagstjek af fileter med panering viste vild uenighed. Men rigtigt lavet er de ikke så ringe.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For mange danskere er panerede rødspætter eller nuggets nem og hurtig måde at spise fisk på. Andre kunne ikke drømme om at spise 'camoufleret fisk'.

Men ikke mindst for dem, der ikke er så glade for smagen af hav, kan paneret fisk være en god idé, fortæller bromatolog og udviklingskonsulent Heidi Friis Hansen fra Videncenter for fødevarer og sundhed, Viffos.

»Paneret rødspættefilet er en klassiker på det danske frokostbord. Desuden er panerede fiskefileter ofte det fiskeprodukt, der foretrækkes af børn og voksne, der ikke er så glade for fisk. Paneringen gør, at fiskesmagen kamufleres en del, og så er der heller ikke ben«, siger Heidi Friis Hansen.

Hun har sammen med 12 køkkenassistenter fra Erhvervsakademiet i Roskilde stået for smagstjekket af syv forskellige slags panerede fisk.

Den samlede vinder blev sej, tilberedt som fra SuperBest.

Paneringen suger til sig Der er stor forskel på, hvor sunde produkterne er. De fisk, der paneres, er som regel magre fisk, som indeholder sunde fedtstoffer samt vigtige mineraler og vitaminer, blandt andet jod. Men paneringen kan indeholde en masse fedt eller suge det til sig under stegningen.

Af de produkter, som vi har tjekket, er , der kommer fra Rahbekfisk og skal tilberedes i ovn, de eneste, som lever op til 'spis mest'-mærket, fødevaremyndighedernes mærke for, hvad dere er sundest at spise.

Alle de øvrige produkter hører ifølge Heidi Friis Hansen til i kategorien 'spis mindre' eller 'spis mindst', enten fordi fedtindholdet er for højt allerede inden tilberedningen, eller fordi der er for lidt fisk i produktet i forhold til paneringen.

Tjekket viser desuden, at de produkter, der indeholder mindst fedt i paneringen før stegning, suger mest fedt under stegning. Så man opnår altså ikke nødvendigvis et mere magert spiseklart produkt ved at købe en fiskefilet, der ifølge varedeklarationen er fedtfattig.

Tilbered i ovn

Hvis man ser på det samlede fedtindhold af de færdigstegte fisk, er billedet, at og fra samme sted indeholder mest fedt.

Dog skal det bemærkes, at fileten fra Royal Greenland kan tilberedes i ovn, og hvis man gør det, bliver fedtindholdet betydeligt lavere.

»Fisk uden panering er selvfølgelig sundest. Men overordnet set er det godt at spise fisk – også med panering. For fisk indeholder vitaminer, mineraler og sunde fedtstoffer, som kan være svære at få andre steder fra, og generelt spiser vi alt for lidt fisk Danmark«, siger Heidi Friis Hansen.

Hun tilføjer, at man dog bør være opmærksom på ikke at få for meget fedt.

Find den gode fiskesmag Ifølge Heidi Friis Hansen har en god paneret fisk en mild smag af frisk fisk. Der må ikke være for meget panering i forhold til fisk. Paneringen skal være sprød, hænge fast på fisken, og den må ikke suge for meget fedt under stegningen. Så bliver produktet for fedt.

Rødspættefileter, der er den oprindelige type, indeholder som regel en hel rødspættefilet, hvor der i fiskefileter er anvendt andre hele fileter, eksempelvis skrubbefileter. I produkter, der hedder noget med pinde, portioner eller nuggets, er fisken skåret ud i stykker og presset i facon

I smagstjekket var dommerne meget uenige om, hvilke panerede fisk der smagte bedst. Flere af produkterne fik både top- og bundkarakter.

Se her, hvordan du vælger din fiskefavorit

Fed smag trak ned

Nogle af dommerne brød sig ikke om smagen af fedt, hvor andre var ligeglade, så længe paneringen var sprød. Eksempelvis fik fra Royal Greenland både kommentarer med på vejen som: »dejligt sprøde« og »for meget panering«.

De fisk, der samlet set får flest point hos dommerne, er dem med mest panering, hvorimod de fisk, der er tilberedt i ovn – og dermed har det laveste fedtindhold – scorer lavt i smagstesten.

»Valget af fiskefilet må derfor bero på, hvad man lægger vægt på ved en god fiskefilet«, konkluderer Heidi Friis Hansen.

Klik på de enkelte produkter i skemaet og se dommernes kommentarer. Her kan du også selv skrive, hvilken fiskefilet du bedst kan lide.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden