Peanuts fremkalder allergi hos mange, men her er ingrediensen i det mindste kendt, så man kan læse deklarationer og undgå den. Modificerede ingredienser skal til gengæld ikke deklareres.
Foto: CLAUS BONNERUP

Peanuts fremkalder allergi hos mange, men her er ingrediensen i det mindste kendt, så man kan læse deklarationer og undgå den. Modificerede ingredienser skal til gengæld ikke deklareres.

Fødevarer

Ekspert: Hurtige fødevarer gør os allergiske

Fødevarestyrelsen ser nu på virksomhedernes ingredienslister.

Fødevarer

Moderne og såkaldt modificerede fødevarer er så uigennemskuelige i deres sammensætning, at de i stigende grad gør os allergiske. Eksperterne kan ikke finde ud af hvorfor.

Det skriver Børsen FødevareSundhed.

»Vi står over for et meget alvorligt problem, som ingen kender omfanget af. Vi kan reelt ikke beskytte vores forbrugere«, siger en af Danmarks førende eksperter i allergi, professor, overlæge Carsten Bindslev-Jensen, Odense Universitetshospital.

Modificeret bageblanding var synderen Sammen med kollegaer fandt han for nylig ud af, hvad der var årsag til, at fem danskere, der ikke var allergikere, fik voldsomme reaktioner efter at have spist brød, bagt af bag let-mellemblandinger fra Amo.

Et modificeret hvedeprotein, Meripro 711, viste sig at være årsagen.

Carsten Bindslev-Jensen peger på, at den slags type protein findes i mange andre såkaldte convenience-fødevarer.

»Men vi ved ikke hvilke, fordi fødevareindustrien ikke skal deklarere modificerede proteiner, når grundstoffet i forvejen er i fødevaren«, siger han.

I den pågældende bageblanding fra Amo var der for eksempel i forvejen hvede, påpeger Carsten Bindslev-Jensen. Og derfor skal der ikke deklareres for modificeret hvede.

»Det skal hurtigst muligt laves om«, siger han og fortsætter:

»Jeg har masser af patienter, der ringer for at spørge, om det er farligt at drikke pulver-cappucino, og jeg kan kun svare, at det ved jeg ikke«.

Astma Allergi Danmark kræver et nationalt risikoregister, hvor samtlige tilfælde af allegeriske reaktioner skal indberettes.

Også Socialdemokraternes fødevarepolitiske ordfører, Bjarne Laustsen, efterlyser mere viden på området.

»Allergi er jo en folkesygdom i Danmark. Den koster ressourcer både menneskeligt og samfundsøkonomisk«, siger han og fortsætter:

»Vi skal simpelthen have gang i en ordentlig opsamling af viden, så vi kan få gang i en forebyggelse, der virker«.

Fødevarestyrelse ser på ingredienslister

Fødevareminister Henrik Høegh (V) peger på, at fødevaresikkerheden i sidste ende af virksomhedens ansvar.

»Forbrugerne i almindelighed og allergikere i særdeleshed skal have mulighed for at vide, hvad de køber - i bogstaveligste forstand helt ned til mindste detalje«, siger han og tilføjer:

»Fødevarestyrelsen ser lige nu på, om vi skal have særlig opmærksomhed på virksomhedernes ingredienslister«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden