Paul Meyer fører en plastikkande op under en stor tank, skruer en ventil åben og lader mælken flyde. Han lukker tanken og hælder lidt mælk ud i hånden og smager på det.
»It’s perfect«, siger han og ser tilfreds ud. Mælken er altså hverken for sød eller for metallisk i smagen.
Paul er egentlig agronom og fra Canada. Men for fire år siden forelskede han sig i mejeriejerens datter, den unge Laila, som tog ham med hjem til Osted ved Roskilde. Her arbejder han nu som driftsleder sammen med Laila i svigerfars mejeri, der vinder tjeks smagstest for den bedste økologiske minimælk.
LÆS ARTIKEL
Til sammenligning forarbejder Danmarks største mejerier en halv million liter mælk om dagen.
Det, som smagspanelet så godt kan lide ved Osteds økologiske minimælk, er den fede smag. At mælken kommer fra køer, der har plads og får god mad (=græs), giver et godt udgangspunkt for at lave en velsmagende mælk.
Når Jørgen Petersen på 75 år, der har kørt med mælk i 50 år, og som er Osted Mejeris næstældste medarbejder, kommer med den økologiske mælk hver morgen til det lille mejeri, er det altså vigtigt, at den her bliver forarbejdet med respekt.
Mælken må ikke stresses
For at bevare den fyldige smag må man ikke »stresse« eller homogenisere mælken, siger Karl Simonsen, der har lært et par ting om at lave mælk i løbet af sine knap 50 år i branchen, hvor han i øvrigt ikke har haft en eneste sygedag. For ham er det vigtigt, at effektiviteten ikke går ud over kvaliteten.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind