0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vinder-mælk fremstilles på gammel benzintank

Familie i Osted står bag mælketestens vinder. Den laves i vaskehallen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
FINN FRANDSEN
Foto: FINN FRANDSEN

Karl Simonsen og hans kone driver deres Osted mejeri på en tankstation.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Paul Meyer fører en plastikkande op under en stor tank, skruer en ventil åben og lader mælken flyde. Han lukker tanken og hælder lidt mælk ud i hånden og smager på det.

»It’s perfect«, siger han og ser tilfreds ud. Mælken er altså hverken for sød eller for metallisk i smagen.

Paul er egentlig agronom og fra Canada. Men for fire år siden forelskede han sig i mejeriejerens datter, den unge Laila, som tog ham med hjem til Osted ved Roskilde. Her arbejder han nu som driftsleder sammen med Laila i svigerfars mejeri, der vinder tjeks smagstest for den bedste økologiske minimælk.

LÆS ARTIKEL

Til sammenligning forarbejder Danmarks største mejerier en halv million liter mælk om dagen.

Det, som smagspanelet så godt kan lide ved Osteds økologiske minimælk, er den fede smag. At mælken kommer fra køer, der har plads og får god mad (=græs), giver et godt udgangspunkt for at lave en velsmagende mælk.

Når Jørgen Petersen på 75 år, der har kørt med mælk i 50 år, og som er Osted Mejeris næstældste medarbejder, kommer med den økologiske mælk hver morgen til det lille mejeri, er det altså vigtigt, at den her bliver forarbejdet med respekt.

Mælken må ikke stresses
For at bevare den fyldige smag må man ikke »stresse« eller homogenisere mælken, siger Karl Simonsen, der har lært et par ting om at lave mælk i løbet af sine knap 50 år i branchen, hvor han i øvrigt ikke har haft en eneste sygedag. For ham er det vigtigt, at effektiviteten ikke går ud over kvaliteten.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce