Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PER FOLKVER
Foto: PER FOLKVER

Nøglehulsmærket. Kartoffelpizzaen der serveres i Herlev ligner ikke en typisk cafeteriaklassiker.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Modige sportskantiner dropper frituren

Fødevareministeriet: Store køkkener og kantiner skal kunne få 'Nøglehullet'.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Hjortespringbadet i Herlev blander den skarpe lugt af klor sig med en duft af mad - men det er ikke den velkendte frituredunst, der kilder i næsen.

Jordbærkoldskål, abemad og kartoffelpizza har slået klassikere som hotdog, pomfritter og cola af menuen i den nyåbnede Antons Café, der ligger i forbindelse med svømmehallen. Her kan svømmeglade børn og voksne få et sundt måltid mad, efter de har brændt kalorier af i bassinerne.

»Det smager fantastisk«, siger Malene Juhl, der jævnligt kommer i svømmebadet. Hun er glad for det sunde alternativ.

»Jeg er træt af, at når børn er i svømmehallen, så får de en halv kylling bagefter«, siger hun.

Kantiner skal igennem nøglehul Fødevareministeriet har planer om, at sportshallers kantiner ikke længere skal dryppe af friture. Der arbejdes derfor i øjeblikket på en ordning, der skal vise forbrugeren, hvor man kan få et sundt måltid mad. Og det er de store køkkener i for eksempel kantiner og sportsforeninger, der er i fokus.

»Der, hvor vi spiser mange måltider, er der, hvor vi kan rykke noget sundhedsmæssigt«, siger Bente Stærk, der er koordinator for sund mad og livsstil i Fødevarestyrelsen.

Ordningen er en udvidelse af det allerede eksisterende nøglehulsmærke - et fælles nordisk ernæringsmærke, der skal gøre det lettere og hurtigere for forbrugeren at fylde indkøbskurven med sunde varer. Nu er planen, at mærket skal rykke fra supermarkederne og ind på spisestederne, så man også her hurtigt kan finde det sundeste måltid til at stille sulten. For at blive mærket med det grønne nøglehul skal produktet opfylde krav til indholdet af fedt, sukker, salt eller kostfibre.

Nuggets er umoderne
For at give inspiration til sunde former for hal-mad er ambassadør for nøglehulsmærket Birgitte Escherich rykket ud til Antons Café i Hjortespringbadet, som er et af de steder, der allerede har introduceret de sunde retter. Her deles der gratis smagspøver ud, så både børn og voksne kan prøve de sunde retter.

»Vi vil have børnene til at smage på sundheden«, fortæller Birgitte Escherich, der også er stifter af konsulentvirksomheden Kostkompagniet. Hun mener, at den kommende ordning er tiltrængt.

»Man kan ikke være bekendt at fodre børn med kyllingenuggets, når de lige har dyrket sport. Det er enormt umoderne«, siger hun.

Reaktionerne på de sunde smagsprøver er positive.

»Det smager rigtig godt«, siger 11-årige Jonatan Kragh og fortærer et stykke kartoffelpizza og skyller ned med en smoothie. Også hans mor, Lotte Kragh, er begejstret for det sunde cafeteria.

»Mine børn vil ligeså gerne spise det her, så jeg vil helt sikkert gå efter sådan et sted«, siger hun.

Idræt og sundhed hænger sammen

Caféens ejer, Anton Emil Nielsen, melder også om positive tilbagemeldinger på sit sunde projekt.

»Der er nogle enkelte knægte, der siger ’øv’, men ellers er folk tilfredse«, fortæller han.

Han tror på, at caféen bliver en succes - til trods for at den økologiske vand med smag koster dobbelt så meget som en cola i indkøb, men sælges for det samme.

»Idræt hænger sammen med sundhed, det er jo meget logisk«, siger han. Han vil ansøge om at få sit spisested godkendt til det kommende mærke så snart, det kan lade sig gøre.

LÆS OGSÅ

Selvom det umiddelbart er de store køkkener, der er i fokus i Fødevareministeriets projekt, vil alle spisesteder kunne søge om at blive nøglehulscertificeret. Det er ikke et krav, at alt på menukortet lever op til de sunde principper.

»Man skal kunne se mærket, når man går ind på spisestedet, men man skal også vejledes derinde, så man let kan finde det sundere alternativ«, forklarer Bente Stærk fra Fødevarestyrelsen.

Hun forventer, at man er klar til at kunne godkende spisesteder til mærket i januar 2012.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden