Fødevarestyrelsen advarer: Spis ikke tomat, agurk og salat fra Tyskland

Grøntsagerne kan være årsag til den livsfarlige tarmsygdom VTEC.

Fødevarer

Som forbruger bør man holde et vågent øje med, hvilke grøntsager man dumper i indkøbskurven i disse dage.

En mystiske bakterie-sygdom med navnet VTEC breder sig hastigt i Tyskland, og de tyske myndigheder advarede tidligere på dagen om, at den kunne stamme fra tomater, agurker og bladsalat dyrket i Nordtyskland.

Nu advarer de danske myndigheder mod at indtage grøntsagerne.

»Vi har de seneste dage set en række meget alvorlige sygdomstilfælde i Nordtyskland og i Sverige, hos folk som har været på rejse i Nordtyskland. SÅ vi tager ingen chancer og advarer nu mod at spise tomat, agurk og bladsalat fra Tyskland«, siger bredskabschef i Fødevarestyrelsen, Kim Vandrup Sigsgaard.

Ifølge Statens Seruminstitut skyldes udbruddet formentlig, at grøntsagerne indeholder særlige e-colibakterier, bakterier som ikke kan skylles væk, men dog uskadeliggøres ved opvarmning.

Mindst én dansker smittet
Tarmsygdommen har på få dage ramt hundreder af mennesker især i Nordtyskland. Alene i Slesvig Holsten er der nu over 200 sygdomstilfælde, og det tal er blevet fordoblet på et døgn skriver det tyske nyhedsbureau DPA.

VTEC viser sig i første omgang som blodig diarre og i alvorlige tilfælde giver bakterien nyresvigt, der medfører dødsfald. Ifølge de første resultater er bakterien resistent og kan derfor ikke behandles med antibiotika, skriver Der Spiegel.

De tyske myndigheder er i øjeblikket i gang med at undersøge, om bakterien kan have forbindelse til andre fødevarer.

»Vi følger situationen meget nøje, og holder øje med, hvad de tyske myndigheder kommer frem til i deres undersøgelser«, siger Kim Vandrup Sigsgaard.

En dansker er indtil videre smittet med sygdommen, men er ifølge Sundhedsstyrelsen uden for livsfare. Yderligere seks er til observation for sygdommen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce