Husk. Alt skal skylles, og noget frugt og grønt bør få et kort opkog for at sikre, at man ikke får nogle grimme bakterier med, lyder rådet fra Fødevarestyrelsen.
Foto: JENS DRESLING (Arkiv)

Husk. Alt skal skylles, og noget frugt og grønt bør få et kort opkog for at sikre, at man ikke får nogle grimme bakterier med, lyder rådet fra Fødevarestyrelsen.

Fødevarer

Farlige bakterier fundet i både frugt og grøntsager

Flere udenlandske grøntsager indeholder farlige bakterier, viser en ny rapport. Især babymajs er synderen.

Fødevarer

Antallet af danskere, der får et maveonde efter at have spist grøntsager, er i vækst.

Det oplyser Fødevarestyrelsen, som i dag offentliggør en rapport over antallet af forurenet frugt og grønt de senere år.

I løbet af 2009 og 2010 foretog Fødevarestyrelsen godt 1.500 stikprøver fra grossister og importører, og her sporede man salmonellabakterier i et parti babymajs fra Thailand og høje niveauer af colibakterier i hver fjerde af de undersøgte 20 partier babymajs.

LÆS OGSÅ

Derudover blev der fundet bakterier af typen campylobacter i enkelte partier af bladgrønt, persille og forårsløg fra Italien og Danmark.

Til gengæld var der ingen salmonella i grøntsager og friske krydderurter fra EU, herunder Danmark.

Danskerne har godt styr på sikkerheden
Forbrugerordfører Pia Olsen Dyhr fra SF kalder de forurenede grøntsager for uacceptabelt og vil nu kalde fødevareministeren i samråd.

»Den nuværende udvikling skal vendes, ellers ender vi med, at danskerne spiser mindre frugt og grønt, og det er bestemt lige så sundhedsskadeligt«, siger Pia Olsen Dyhr.

Hos Dansk Gartneri lyder meldingen, at danske frugt- og grøntavlere har godt styr på fødevaresikkerheden.

»Forbrugerne kan reducere risikoen mest muligt ved at købe danske grøntsager, som i alle undersøgelser - også den seneste fra Fødevarestyrelsen - kommer ud som de sikreste«, siger sekretariatschef i Dansk Gartneri, Flemming Nør-Pedersen.

Alt skal skylles

Problemerne med forurenede grøntsager opstår, hvis de for eksempel bliver vandet med spildevand i fjerne lande, eller hvis grøntsagerne ikke håndteres hygiejnisk fra jord til bord.

Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at man altid skyller frugt og grønt, inden man putter det i munden.

Og babymajs og sukkerærter fra udlandet samt frosne hindbær til for eksempel smoothies skal have et kort opkog for at slå eventuelle bakterier og virus ihjel, lyder rådet.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce