Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JACOB EHRBAHN
Foto: JACOB EHRBAHN

Truet. Torsken i øresund har det fremragende i forhold til Kattegat-torsken - der landes over 10 gange så mange torsk fra Øresund i forhold til hele kattegat. Men det er Kattegat-torsken, der serveres hos Meyers Deli.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Greenpeace: Meyers Deli serverer truet torsk

Torsken har det skidt i Kattegat, men den kan fås hos Meyers Deli.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

FISKEFRIKADELLER - Lavet af Kattegat torsk. Hertil salat af nye danske kartofler og grønne ærter med dressing af løvstikke og milde løg.

Sådan lyder menukortet på de tre Meyers Deli i København, og det har fået kampagneleder i Greenpeace, Hanne Lyng Winter, til at spærre øjnene op.

Hun peger på, at Det internationale Havundersøgelsesråd, ICES, som Danmark er medlem af, i sin seneste rådgivning til medlemslandene for Kattegat-torsken skriver, at: »Der bør ikke være direkte fiskeri (af Kattegat-torsk, red.) og bifangster, og udsmid bør minimeres«.

Dokumentation: Se rapporten fra ICES (på engelsk)

»Torskebestanden i Kattegat er langt under et kritisk niveau, hvor torskens evne til at producere nye generationer er reduceret, og en kollaps af bestanden er mulig«, siger Hanne Lyng Winter.

»Bestanden har været på et historisk lavt niveau siden 2000, og rekruteringen, altså hvor mange nye torsk der kommer til, er meget lav og faktisk det laveste, der er observeret nogensinde«.

LÆS ARTIKEL

Hanne Lyng Winther indrømmer, at fiskekvoterne for fangst af torsk i Kattegat overholdes.

»Men Det internationale Havundersøgelsesråd vurderer, at der fjernes fem til otte gange så mange torsk, som fangstkvoten dikterer. Hvad der sker med disse torsk vides ikke præcist. Men de forsvinder ihvertfald - måske på grund af udsmidning«, siger Hanne Lyng Winther.

Vil undersøge det nærmere

Hos Meyers Deli fortæller direktør Lisa Rossen Borch, at man ikke i virksomheden har været klar over, at det kan være problematisk at aftage torsk fra Kattegat, selv om fangstkvoterne overholdes.

LÆS OGSÅ

»Det har vi ikke hørt om før. Vi er ofte i dialog med vores leverandører omkring disse spørgsmål, og vi vil naturligvis undersøge dette nærmere«, siger Lisa Rossen Borch, der tilføjer, at det sagtens kunne få Meyers Deli til at overveje at undlade at indkøbe torsk fra Kattegat.

Ville Meyers Deli ikke stå sig bedre i forhold til kunderne, hvis I serverede torsk, der er fanget i et farvand med en god bestand, som for eksempel i Øresund?

»Nordiske fisk og skaldyr er nogle af de bedste i verden, og de er med til at gøre vores mad til noget særligt. Hvis torsken derudover stammer fra et havområde med en meget solid bestand, vil det selvfølgelig gøre et godt indtryk på de, som er bekendt med disse fangstforhold«, siger Lisa Rossen Borch.

Hanne Lyng Winther fra Greenpeace fortæller, at »torsken i Øresund har det fremragende i forhold til Kattegat torsken. Der landes over 10 gange så mange torsk fra lille bitte Øresund i forhold til hele kattegat. Og ifølge forskerne er dette udelukkende, fordi der ikke har været trawlet«.

»Bundtrawl er i vores optik synderen - og et fiskeri man som bevidst restaurant/kok ikke burde støtte«, siger Hanne Lyng Winther.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden