Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Løsning eller problem? Venstre er det mest GMO-positive parti i Danmark, hvorimod de  Radikale og Enhedslisten slet ikke ønsker GMO- afgrøder. På billedet ses  tyske genmodificerede kartofler. Foto: AP

Løsning eller problem? Venstre er det mest GMO-positive parti i Danmark, hvorimod de Radikale og Enhedslisten slet ikke ønsker GMO- afgrøder. På billedet ses tyske genmodificerede kartofler. Foto: AP

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gmo: Skal genmodificeret mad tillades?

Rød blok: Uenighed om gmo i fødevarer og foder. Blå blok: Ja til gmo.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skal danske landmænd kunne dyrke genmodificeret majs, raps og kartofler i Danmark? Skal forbrugerne kunne købe madvarer lavet af genmodificerede planter i supermarkederne? Det er et kontroversielt spørgsmål i Danmark, der deler blokkene – og mange partier internt.

LÆS HVAD DE TO BLOKKE SIGER OM ØKOLOGI:

I dag er det faktisk lovligt at dyrke visse gmo-afgrøder, men ingen danske landmænd gør det. Det diskuteres heftigt i EU, om de enkelte lande skal have lov til at begrænse eller forbyde gmo-planter.

Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti mener, at landmænd skal kunne dyrke gmo-afgrøder – altså planter, der har fået tilført gener, der gør dem resistente over for skadedyr eller pesticider.

DET SIGER DE OM MAD I FOLKESKOLEN:

Men det skal ske under kontrollerede former. Konservative og DF er f.eks. imod, at vi dyrker genmodificeret raps i Danmark, fordi denne type afgrøde for nemt kan forurene andre marker. Mest positivt over for gmo er Venstre, der mener, at gmo er et væsentligt middel til at skaffe flere og billigere fødevarer og sikre dansk landbrugs konkurrenceevne.

S og SF er skeptiske over for gmo, men vil ikke nødvendigvis forhindre dyrkningen i Danmark. Hvis der skal dyrkes gmo i Danmark, skal forureneren betale, hvis gmo’en spredes til andre landmænds marker, synes de.

LÆS PARTERNES MENING OM MÆRKNING AF FØDEVARER:

De radikale og Enhedslisten ønsker derimod slet ikke gmo-afgrøder i Danmark. Frygten er, at afgrøderne kan sprede sig til naturen og til f.eks. økologernes marker og forvolde skade. Hvis økologiske afgrøder forurenes af gmo, kan de ikke sælges som økologiske.

»Vi har et for lille land til at dyrke gmo-afgrøder i. Der skal være mange kilometers afstand mellem en gmo-mark og andre marker for at sikre, at frø og pollen ikke spredes, og det er ikke realistisk i et land af Danmarks størrelse«, siger Bente Dahl, fødevareordfører for Radikale Venstre.

DET SIGER DE OM AFGIFTERNE:

Hvad så med gmo-afgrøder på hylderne? Det bestemmer EU, og som det er i dag, er det tilladt at sælge fødevarer baserede på gmo-afgrøder, såfremt man skriver det i ingredienslisten – f.eks. ’majs (genetisk modificeret)’. Det er dog i praksis meget sjældent at finde genmodificerede fødevarer på danske hylder. Derimod bruges gmo-afgrøder i stor stil som foder til danske svin, kyllinger og kvæg.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden