Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PER FOLKVER
Foto: PER FOLKVER

bæredygtigt. Både miljøorganisationerne Greenpeace og Verdensnaturfonden WWF og danske åleeksperter er modstandere af at indfange glasålene, fordi de på fangstpladserne i Sydeuropa er nede på en betstand, der svarer til to procent af, hvad den har været tidligere. Her har glasålene vokset sig store.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Coop stopper med at sælge ål

Coop er den anden store kæde, der stopper salget af den truede fisk - efter påske.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ål er en truet fiskeart, er såvel eksperterne som medlemmer i ålebranchen enige om.

Men der har i flere år været uenighed om, hvordan man bedst tackler situationen.

Coop solgte fortsat ål Dansk Supermarkeds butikker, Netto, Bilka og Føtex har stoppet salget af ål for år tilbage, mens Coops butikker Kvickly, Fakta og Brugsen har fastholdt, at de hjalp med til at opretholde betanden af ål ved at importere glasål fra Sydeuropa.

Herefter blev de opdrættet på ålefarme til de kunne sælges til butikkerne opg ende på danske frokostborde, men en femtedel af dem blev sluppet løs i danske farvande i et forsøg på at øge bestanden.

LÆS ARTIKEL

Håbet var så, at den femtedel, der blev sluppet løs, kunne fiinde tilbage til gydepladserne i Sargassohavet i Den mexicanske Golf, som er det eneste sted i verden, de kan formere sig.

Men effekten er der intet bevis for, for man kender alt for lidt til ålens liv til at kunne sige, at de ål, der slippes ud i havet, kan finde vej hjem.

»Vi har fulgt godt med i forskningen omkring ålene, og indtil nu har vi ikke et bevis for, at en ål har fundet tilbage til sin gydeplads på trods af, at det er lykkedes at placere nogle chips på flere ål. Men de ål er simpelthen forsvundet«, fortæller Katrine Milmand, der er direktør for ansvarlighed i Coop.

»Derfor har vi nu valgt helt at stoppe med salget af ål i vores butikker, så det vil ikke være muligt at bestille ål hjem fra den 16. april, hvor vi har et naturligt skifte i vores sortimenter«, siger hun.

Både miljøorganisationerne Greenpeace og Verdensnaturfonden WWF og danske åleeksperter er modstandere af at indfange glasålene, fordi de på fangstpladserne i sydeuropa er nede på en betstand, der svarer til to procent af, hvad den har været tidligere.

Greenpeace får bøder

Greenpeace har i dag lavet en aktion i Århus, hvor de ville sætte klistermærker på pakker med røget ål i flere butikker i SuperBest-kæden, som stadig sælger ål. Formålet er at gøre kunder og butikker opmærksomme på problemet med ålebestanden.

LÆS OGSÅ

Ifølge Greenpeace er klistermærkerne nemme at få af igen, uden at de trækker andre etiketter på varerne med af

Imidlertid anmeldte butiksbestyreren i SuperBest på Vesterbro Torv aktivisterne til politiet, fordi han mente, at klistermærkerne var hærværk. Da politiet ankom, fik Greenpeaceaktivisterrne lov at gå med løftet om, at de ville modtage et bødeforlæg.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden