Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

friskhed. Is kan holde sig et år, mens skalddyr blot bør ligge tre måneder i det kolde dyb.
Foto: Finn Frandsen

friskhed. Is kan holde sig et år, mens skalddyr blot bør ligge tre måneder i det kolde dyb.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Så længe kan frysevarer holde smagen

Der er stor forskel på, hvor længe kød og grønt kan holde sig frisk i kulden.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

At nedfryse fødevarer er en af de bedste måder at strække varernes holdbarhed på og samtidig bevare kvaliteten.

Jo køligere maden holdes frossen, jo bedre holder den sig. Her har vi taget udgangspunkt i, at fødevarerne er frosset ned ved minus 18 grader.

LÆS OGSÅ

12 måneder
Indholdet af sukker og kulhydrater i grøntsager betyder, at en del af væsken vil vandre ud af grøntsagerne og lægge sig som krystaller omkring grøntsagerne. I lukket emballage tager processen 12 måneder.

Kødvarer:

6 måneder
Svinekød vil kunne holde kvaliteten i omkring et halvt år i frossen tilstand. Lammekød og oksekød klarer sig længere. Fjerkræ holder kvaliteten i kortere tid. Jo federe kødet er, jo hurtigere harskner det.

Bær og frugt:

8 måneder
Sukkerindholdet betyder at der vil være væske i bær og frugt som ikke er frosset ved minus 18 grader. Er emballagen ubrudt vil denne del af væsken i løbet af otte måneder trække ud og lægge sig som krystaller. Er posen åben, sker processen efter et par måneder.

Skaldyr:

3 måneder
Skaldyr kan holde kvaliteten i omkring tre måneder i lukket emballage. Herefter vil de hurtigt udtørre og få frysehus-smag. Derudover kan de komme til at smage harske efter få uger, trods det lave fedtindhold.

Fisk:

3 måneder
Fisk vil efter tre måneder blive mere tør og sej. Der danner sig iskrystaller på overfladen af vand, der er trukket ud af fisken.

Brød og kager:

12 måneder Brød og kager holder sig godt i fryseren hvis emballagen er vand- og lufttæt - og hvis ikke det udsættes for temperaturstigninger. Nogle kager kan klare sig op til et år, inden det går ud over kvaliteten.

Is:

12 måneder Industrifremstillet is vil typisk holde sig i et år. Hjemmelavet is klarer kun et par uger, før kvaliteten rasler ned. Ved temperatursvingninger i fryseren dannes der iskrystaller i isen. Også laktosen i det mælkeprodukt, der er anvendt, kan danne krystaller. Over tid vil noget af luften i isen forsvinde, og isen falder sammen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden