Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

MANGELVARE. Kun fire ud af ni dåser med 'torskerogn' er ren torskerogn, viser 24timers test. (Arkivfoto)
Foto: THOMAS BORBERG

MANGELVARE. Kun fire ud af ni dåser med 'torskerogn' er ren torskerogn, viser 24timers test. (Arkivfoto)

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der mangler torsk i din torskerogn

Kun fire ud af ni torskerogn i test er ren torskerogn.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Så det er i virkeligheden slet ikke torskerogn?!«

Levnedsmiddelkandidat Tanya Meibom studerer overrasket en af dåserne fra 24timers store smagstest af det, som de fleste danskere formentlig opfatter som torskerogn, selv om der ved nærmere eftersyn kun står ‘rogn’ på flere af dåserne. Det skriver 24timer.

En gennemgang viser, at bare fire ud af de ni typer, der er med i testen, er ren torskerogn. Resten er blandingsprodukter. For eksempel er Atlantic Rogn fra Lidl en blanding af rogn fra japansk ising fra Stillehavet, sej fra Atlanterhavet og hoki fanget nær New Zealands kyst. Og på Officer Rogn fra Netto er det end ikke muligt at læse sig til, hvilken slags rogn der er i dåsen, men producenten oplyser, at det varierer.

LÆS ARTIKEL

»Det kan være forskellige rogn, alt efter hvad der er billigst på et givent tidspunkt. Vores Officer Rogn er et lavpris-produkt, så derfor er det sådan. Typisk er det en blanding af rogn fra for eksempel sej, skrubbe eller rødspætte. Det kan også en sjælden gang imellem være rogn fra torsk, der er i dåsen, men det sker næsten aldrig, at den er billigst,« fortæller Christian Sievertsen, direktør i Bornholms A/S, til 24timer.

Virksomheden laver ud over sit eget brand, Bornholms, blandt andet også Officer Rogn.

Ikke altid rogn fra torsk

Han ved godt, at mange mennesker køber de velkendte firkantede dåser med en forventning om, at de indeholder torskerogn.

»Der er rigtig mange, der bliver overraskede, når jeg fortæller dem, at det ikke altid er rogn fra torsk, der er i dåserne. Men der står jo bare ‘rogn’ udenpå, så der er ikke noget at komme efter. Hvis du vil have rigtig torskerogn, skal du gå efter de dåser, hvor der står ‘torskerogn’ på,« påpeger Christian Sievertsen til 24timer.

»Som regel kan du også se det på prisen – ‘torskerogn’ er dyrere end dem, der bare hedder ‘rogn’.«

LÆS ARTIKEL

Det er da også testens dyreste produkt, der vinder 24timers smagstest. Paneldeltagerne er enige om at give Bornholms Smørbar Torskerogn til 120 kroner kiloet i Irma seks point, og i det hele taget klarer de mærker, der indeholder ren torskerogn, sig bedre end dem, der er lavet med rogn fra andre fisk. Bundskraberen med bare et enkelt point er føromtalte Officer Rogn.

»Det er jeg da ærgerlig over at høre. Men hvis du vil have den bedste kvalitet, så må du også betale for den, og Officer Rogn er altså et lavpris-produkt,« siger Christian Sievertsen til 24timer.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden