Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Cecilie Toklum
Foto: Cecilie Toklum

Vaccine. De små laks opdrættes indenfor i ferskvand, hvor de tages op, bedøves og vaccineres i hånden – en for en. Det betyder for de norske laks vedkommende, at man ikke behøver give dem antibiotika.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu skal laksen mærkes

Laks mærket med en bæredygtig ASC-mærkat kan købes til efteråret.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er godt nyt for forbrugere, der gerne vil spise bæredygtige laks. Vel at mærke farmede laks. For to uger siden blev organisationen Aquaculture Stewardship Council (ASC) færdig med et arbejde, der gik i gang tilbage i 2004: globale standarder for hele fiskeindustrien.

Her adresseres nogle af de hovedproblemer, som især er aktuelle for den absolut mest farmede af alle fisk: laks. Spild, sygdomme og medfølgende brug af antibiotika og medicin, ødelagt havbund og forøget algevækst som følge af koncentreret affald fra laksene samt spredning af den fiskespisende lakselus, der kan smitte vildlaksyngel, når de vandrer fra elvene og ud i havet.

Gå efter ASC-mærket
Verdensnaturfonden (WWF) og den hollandske organisation for bæredygtig handel IDH, som tilsammen står bag ASC, har sammen med fiskeindustrien, forskere og dagligvarebranchen udviklet en række certificerbare standarder.

LÆS ARTIKEL I fremtiden vil man derfor som forbruger kunne gå efter en ASC-mærkat i supermarkedet. Formentlig allerede i sensommeren eller efteråret. Visse miljøorganisationer ønsker fiskeindustrien hen, hvor peberet gror, men for WWF er enigheden om standarderne en stor sejr. »Aquaculture (havlandbrug) er den hurtigst voksende fødevareindustri i verden. Den forsvinder ikke bare. Vi har taget den beslutning at forsøge at påvirke industrien i en hensigtsmæssig retning«, siger Christoph Mathiesen, der er programme manager, Fisheries and Aquaculture, WWF Danmark, som i sin nuværende fiskeguide generelt skærer opdrætterne over én kam.

Fordomme om lakseopdræt
I WWF’s fiskeguide, der anbefaler og advarer mod spisefisk ved at bruge farverne grøn, gul og rød, er farmet laks stadig på gul.

Branchens dårlige ry skyldes – ifølge direktør Snorre Jonassen fra en af verdens største lakseproducenter, norske Mainstream – at industrien ikke er god nok til at fortælle om sine fremskridt.

»Der er utrolig mange fordomme om lakseopdræt. Og de stammer alle sammen fra en forestilling om, at branchen er den samme, som den var for 30 år siden«, mener direktøren og peger på, at Mainstream ikke har brugt antibiotika i Norge siden 1992 og desuden nu kan dokumentere, at den laks, de producerer, ikke er mere udsat for stress end laks, som svømmer i det fri.

Vaccine i stedet for antibiotika
Siden 1970’erne, da man begyndte på fiskeopdræt, er der også sket store fremskridt inden for fiskehelbred. I Norge har man takket være effektiv vaccination af alle fisk i babystadiet (de bliver simpelt hen taget op stykvis, bedøvet og vaccineret) i perioden fra 1987 til 2009 nedbragt antibiotikabrug med hele 98 procent. Et arbejde, som WWF anerkender.

LÆS ARTIKEL

Staten Norge kræver desuden, at områder brugt til fiskefarming lægges brak før en ny produktion for at sikre, at fiskehelbred og eventuelle forandringer i bundflora og fauna reetableres.

Desuden er fiskeindustrien selv blevet mere interesseret i miljøhensyn efter at have oplevet dødelighed i bestande på mellem 10 og 30 procent. Den slags er dyrt.

Forbrugere vil have miljøcertificering

Det er ligeledes dyrt, hvis forbrugerne på grund af dårligt rygte ikke vil købe deres produkter. Også selv om alternativerne til traditionelt farmet laks, vildlaks og økologisk produceret farmet laks, slet ikke findes i de mængder, forbrugerne efterspørger. Den økologiske laks har vist sig meget dyr at producere. Direktør Snorre Jonassen fra Mainstream er bestemt ikke blind for, at forbrugerne er meget interesserede i miljøcertificeringer.

LÆS ARTIKEL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hans firma er i gang med at gennemføre etablerede ISO-certificeringer og kigger desuden lige nu på muligheden for at opnå en certificering hos Global G.A.P., der er en tyskbaseret forbrugerorganisation med standarder for landbruget.

Senere på året får de store opdrættende producenter så endelig mulighed for at stå på miljøorganisationernes gode sider.

De lakseproducenter, der i supermarkedernes kølediske vil kunne smykke sig med mærkaten ASC, kan opnå endnu en fordel: Farven i blandt andre WWF’s fiskeguide vil skifte fra gul til grøn.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden