Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sundt. Den økonomiske krise har gjort danskernes indkøbsvaner sundere, og salget af økologiske varer stiger stadig. Arkivfoto
Foto: Thomas Borberg

Sundt. Den økonomiske krise har gjort danskernes indkøbsvaner sundere, og salget af økologiske varer stiger stadig. Arkivfoto

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne spiser sundere under krisen

Vi køber sundere ind under krisen, men forkæler os selv med vin i weekenden.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den finansielle krise gør, at flere grøntsager lander i danskernes indkøbskurve.

Siden krisen ramte i 2008 har er vi generelt blevet sundere. Det viser en analyse fra Danske Bank, som har undersøget vores madforbrug under finanskrisen.

Det skriver JP.dk.

»Generelt har vi sænket vores forbrug af mad med omkring seks procent. Men fordi det faktisk på flere områder er dyrt at spise usundt i Danmark, ser det ud til, at vi er blevet sundere,« siger Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank til jp.dk.

LÆS OGSÅ

Tallene, som Danske Bank har analyseret, stammer fra en forbrugerundersøgelse af danskernes brug af penge i husholdningen, som Danmarks Statistik har lavet.

Usunde varer er dyre
Forbrugerundersøgelsen er foretaget før afgifterne på fedt og sukker trådte i kraft. Derudover er tallene renset for generelle prisstigninger, så hvis prisen på specifikke madvarer har ændret sig, spiller det ikke ind.

»Der har været to tendenser, siden finanskrisen ramte os i 2008. Der er dels kommet en stigende prisbevidsthed, som gør, at danskerne køber mere discount og billigere udgaver af den enkelte vare. Dels var danskerne allerede inden krisen blevet mere bevidste om, hvordan de lever, og hvad de spiser. Detailhandlen har derfor konkurreret på lave priser og på sunde varer, og det har gjort det billigt at købe sund mad,« siger informationsdirektør i Coop, Jens Juul Nielsen til jp.dk.

Konkurrencen på sunde madvarer og de høje priser på de usunde har gjort vores indkøb sundere.

»I andre lande har krisen gjort folk mere usunde, fordi usunde ting er de billigste, men i Danmark er slik og sodavand faktisk ret dyre,« siger Las Olsen til jp.dk.

Vi køber dyere vin

Det er dog ikke på alle områder, at danskerne fravælger de dyrere varer i supermarkedet. Vores forbrug af vin er nemlig steget de seneste år.

Ifølge Jens Juul Nielsen er vores forbrug af vin steget, fordi mange drikker et glas vin til maden i hverdagen, samt at vi køber lidt dyrere vin i weekenden.

LÆS OGSÅ

»Det afspejler også, at danskerne under krisen har skåret store ting som skiferien eller en ny bil væk. I stedet giver de sig så lov til at forkæle sig selv med en god flaske vin i weekenden,« siger Las Olsen til jp.dk.

På trods af den økonomiske krise, stiger danskernes indkøb af økologiske varer stadig - dog ikke så meget som tidligere. Ifølge Jens Juul Nielsen er stigningstakten faldet fra 20-30 procent inden krisen til fem procent i 2011.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden