Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sommersyndere. Sukker og et højt energiindhold gør det til en fed fornøjelse at indtage nogle af sommersæsonens afkølende iskaffedrikke. Tjek har taget temperaturen på otte af slagsen i selskab med kandidat i ernæring Preben Vestergaard Hansen fra Professionshøjskolen Metropol.
Foto: RUNE PEDERSEN

Sommersyndere. Sukker og et højt energiindhold gør det til en fed fornøjelse at indtage nogle af sommersæsonens afkølende iskaffedrikke. Tjek har taget temperaturen på otte af slagsen i selskab med kandidat i ernæring Preben Vestergaard Hansen fra Professionshøjskolen Metropol.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Så fed er din iskaffe

Du skal ikke drikke mere end et par iskaffedrikke, førend energiindtaget ryger op over det anbefalede.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Iskolde kaffedrikke med isterninger, vaniljeis eller kold mælk er efterhånden blevet ligeså naturlig en del af sommeren som gammeldags isvafler og softice.

Men selvom de læskende og afkølende drikke, der kan fås på de fleste cafeer og i de fleste supermarkeder, virker tilforladelige, så er der stor forskel på den almindelige sorte kop kaffe og den mælkebaserede islatte, cappuccino cooler eller iceblend. Ikke mindst når det kommer til kalorieindholdet.

LÆS ARTIKEL

»Der er ud fra et sundhedsfagligt synspunkt et højt energiindhold i de her produkter«, fortæller kandidat i ernæring og sundhed Preben Vestergaard Hansen fra Professionhøjskolen Metropol efter at have gennemgået indholdet i de af Tjek otte indkøbte iskaffedrikke.

»Det er ikke uskyldige drikke, om jeg så må sige, så du skal ikke sidde og hygge dig med en 3-4 stykker af dem i løbet af en dag«.

En halv morgenmad
Værst er dog Ice Cappuccino fra 7-Eleven, hvor kvinder får dækket helt op til 14,1 procent af deres daglige energibehov - svarende til en halv morgenmad, der samlet set gerne skulle udgøre 25 procent af dagens energiindtag.

Det høje energiindhold skyldes dog blandt andet mængden af drikken, forklarer Preben Vestergaard Hansen, da der ligesom med den næstværste fra Baresso, er mellem 50-130 ml mere i drikken end i de øvrige.

LÆS GUIDE

Det, der især får drikkene til at tage sig skidt ud rent ernæringsmæssigt, er ifølge Preben Vestergaard Hansen det høje indhold af fedt.

»Ser vi på den fedeste af drikkene (Moreno Latte Macchiato, red.), der har et fedtindhold på 4,1 gram per 100 ml - eller lidt over 10 gram i hele drikken, så kan man godt tillade sig, når vi taler om kaffe, at sige, at det er et forholdsvist højt indhold. Ses det i forhold til det anbefalede fedtindtag for en dag, der for en kvindes vedkommende ligger på omkring 85 gram om dagen, så har hun altså fået en ret stor procentdel«, konkluderer han.

At nogle af drikkene har et fedtindhold, der ligger betydeligt lavere end den fedeste af drikkene gør dem dog ikke sundere.

Den anden store synder rent ernæringsmæssigt i drikkene er sukkerindholdet, som Preben Vestergaard Hansen vurderer til at være forholdsvist højt, selvom langt fra alle producenterne oplyser den reelle sukkermængde.

At de i samtlige ingredienslister står optegnet som den ingrediens, der er tredjemest af i drikkene, er dog et sikkert tegn på et forholdsvist stort indhold.

Mere sukker end i sodavand

Efter en serie af udregninger baseret på Baresso Iceblend, der har et energiindhold på 330 Kj per 100 ml og et fedtindhold på 3 gram fedt per 100 ml, når Preben Vestergaard Hansen frem til, at denne iskaffedrik skønsmæssigt indeholder i omegnen af 9 gram sukker per 100 ml - og der er dermed omkring 27 gram sukker i hele i drikken.

Det er i forhold til råderummet for et dagligt sukkerindtag meget højt, hvor kvinder i følge anbefalingerne maksimalt må indtage 90 gram og mænd maksimalt 110 gram.

»Sammenligner man med en ½ liter sodavand, hvor der er omkring 45 gram sukker og et energiindhold på omkring 850 Kj eller 200 kcal, så giver både Ice Cappuccino'en og Baresso Iceblend mere energi - og de er endda rent mængdemæssigt mindre«, opsummerer han og vælger også at fremhæve produktet fra Emmi, der trods sine kun 250 ml har omtrent det samme energiindhold som en ½ liter sodavand.

LÆS ARTIKEL

Det skal dog ikke forstås, som at sodavand er sundere end iskaffedrikkene.

»Det er jo et mælkebaseret produkt sådan en iskaffedrik, og om det er letmælk eller sødmælk er sådan set underordnet, da proteinindholdet for mælk er det samme. Så det eneste positive jeg kan sige om drikkene er, at der er protein i«, siger han men understreger samtidig, at han ikke vil fraråde folk at drikke produkterne.

»Det minder jo om en flydende dessert og er et nydelsesmiddel - og det skal der være plads til. Men man skal bare være klar over, at det ikke er en uskyldig kaffedrik«.

LÆS GUIDE

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden