Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

kødeligt. Hos foreningen Muslimer i Dialog er man selvsagt ikke begejstret for slagtere, der blander flæsk og oksekød sammen, uden at gøre opmærksom på det.
Foto: TINA NIELSEN

kødeligt. Hos foreningen Muslimer i Dialog er man selvsagt ikke begejstret for slagtere, der blander flæsk og oksekød sammen, uden at gøre opmærksom på det.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Slagtere blander gris i hakket oksekød

'Regulær kødfusk' florerer blandt slagtere landet over, viser stikprøve.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om forbrugerorganisationer, fødevareministre og fødevarekontrollen i årevis har skældt ud på slagtere, der bryder loven ved at blande billigt svinekød i okse- eller lammekødet, så fortsætter de med at snyde forbrugerne, skriver 24timer.

Mindst 20 danske slagterier og supermarkedsslagtere er trods gentagne kødskandaler de seneste år netop blevet afsløret i det, som fødevareekspert Orla Zinck betegner som 'regulært kødfusk’.

Flæsk og oksefars blandes sammen
Den ulovlige sammenblanding af kødtyper er blevet afsløret i en kontrolkampagne, som Fødevarestyrelsen det seneste par måneder har gennemført.

Styrelsen har endnu ikke overblik over, hvor grelt det står til, men en stikprøvevis gennemgang af kontrolresultater fra slagterne, som 24timer har lavet, viser, at køber man hakket oksefars, risikerer man at få hakket flæsk med i købet.

LÆS OGSÅ

Fem steder er der kommet oksekød i svinekødet, mens der de resterende 15 steder er kommet svinekød i oksekødet. Især supermarkedsslagtere, men også mindre slagterier og cateringvirksomheder har bevidst eller ved en fejl blandet kødtyper.

»Enhver ved, at svinekød er billigere end oksekød. Derfor svindler de. Jeg har svært ved at forestille mig, at det skyldes, at slagterne stadig ikke kan finde ud af at rengøre kødhakkerne, for det er meget let gjort,« siger fødevareekspert Orla Zinck til 24timer.

Mister tilliden til slagterne
Forbrugerrådets fødevarepolitiske medarbejder Camilla Udsen finder det skuffende, at det stadig finder sted.

»Det er meget problematisk, at slagterne fortsat blander en billig vare i en dyr vare, og at svinekødet er noget, som mange forbrugere af forskellige årsager ikke spiser,« siger Camilla Udsen.

Nihad Hodzic, politisk næstformand i foreningen Muslimer i Dialog, er heller ikke begejstret.

»Når der kommer svinekød i oksekødet, mister forbrugerne - ikke mindst jøder og muslimer, som jo ikke spiser svinekød - tilliden til slagterne,« forklarer Nihad Hodzic og tilføjer, at han ikke ville have begået en religiøs synd, hvis han spiste svinekød uden at vide det.

LÆS OSGÅ

Danske Slagtermestres formand, Leif Wilson Laustsen, slår fast, at ingen slagtere bør gå på kompromis med forbrugernes tillid.

»Den fagligt kompetente slagtermester ved, at kødtyper skal holdes adskilt. Og der skal ikke være svinekød i oksekødet, for det er udtryk for en lemfældig omgang med råvarerne,« siger han til 24timer.

Han betvivler, at nogen slagtere skulle have snydt for at opnå en økonomisk gevinst.

»Slagterne er under skarpt opsyn fra Fødevarestyrelsen, kunderne og omverdenen. Men hvis nogle slagtere bevidst snyder, så har vi et problem,« siger han.
Over eller under 1 procent

I slagterkæden Mad med mere’ besluttede man for to år siden, at alle butikkerne skulle have en kødhakker til svinekød og en anden kødhakker til oksekød.

»Det gjorde vi for at sikre, at en enkelt butik, der kom til at blande kød, ikke skulle kunne ødelægge hele kædens omdømme,« siger Ulrik Olesen, marketingschef i Mad med mere.



SuperBest oplyste i går til 24timer, at kædens slagtere fremover producerer hakket svinekød på én kødhakker og oksekød på en anden.

Men tilliden til visse slagtere kan hos nogle forbrugere være ødelagt, vurderer Nihad Hodzic.

Det er uvist, hvor meget svinekød der har været blandet i oksekødet, da det analyseudstyr, som Fødevarestyrelsen i denne kampagne har benyttet, kun måler, om der er over eller under en procent af den forkerte kødtype i kødet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Vi holder sommerferie men...
    Vi holder sommerferie men...

    Henter…
  • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

    Henter…

    Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

  • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

    Henter…

    Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden