Oprindelse. Firmaerne bag de fem færdigretter, som Tjek har undersøgt , har brugt flere dage på at udrede hvor råvarerne stammer fra i den konkrete vare.
Foto: JENS DRESLING

Oprindelse. Firmaerne bag de fem færdigretter, som Tjek har undersøgt , har brugt flere dage på at udrede hvor råvarerne stammer fra i den konkrete vare.

Fødevarer

Kød rejser verden rundt, inden det ender i køledisken

Det står sjældent på færdigretter, hvor ingredienserne stammer fra.

Fødevarer

Brasilien, Kina, Tyskland, Polen.

Kødet i de forårsruller, Chicken Nuggets eller biksemad, som Tjek har testkøbt, har rejst en lang vej før de havnede i fødevareproducenternes store gryder.

Det viser et tjek, hvor vi har spurgt til de vigtigste ingredienser i fem tilfældige færdigretter.

I det hele taget kommer råvarerne i retterne fra hele verden, og deres oprindelse kan skifte fra produktion til produktion, forklarer virksomhederne.

»Vores leverandør finder kødet, der hvor det er bedst og billigst. Det skal bare leve op til vores krav om spisekvalitet, fedtindhold, fødevaresikkerhed og andre specifikationer«, siger kommerciel direktør Bjarne Dahl fra den danske producent af forårsruller Daloon, der handler med mange forskellige lande.

Generelt udgør færdigretter knap 10 procent af danskernes madindkøb, og salget er vokset en smule det seneste år, især trukket af færdigpizzaer. Ifølge Coop Analyse, som kortlægger, hvordan forbrugerne handler, er årets kolde måneder højsæson for de nemme retter, som bare skal varmes op og spises.

LÆS ATIKEL Firmaerne bag de fem færdigretter, som Tjek har undersøgt , har brugt flere dage på at udrede hvor råvarerne stammer fra i den konkrete vare. Hos Daloon lykkedes det Tjek at få navnet på det polske slagteri, hvor koen blev slagtet, før den endte som hakket okse i otte forårsruller classic. Men for den enkelte forbruger er det svært at finde ud af, hvor i verden indholdet stammer fra, for det står som regel ikke på pakken. På enkelte pakker står der, at kødet kommer fra et land i EU, men ikke hvilket land.

Den uvidenhed ønsker et flertal af europæiske forbrugere at ændre på, viser en netop offentliggjort undersøgelse fra forbrugernes organisation i EU, BEUC. Flertallet af europæerne vil ganske enkelt vide, hvor deres mad kommer fra.

Forbrugerundersøgelsen er gennemført i Sverige, Østrig, Polen og Frankrig i januar. Den er derfor ikke påvirket af den hestekødsskandale, der netop nu ruller i EU.

Kød er en sæsonvare
Forbrugernes ønsker om at vide, hvor maden stammer fra, harmonerer meget dårligt med virkeligheden på de internationale fødevaremarkeder anno 2013. For at skaffe de billigste råvarer og drive en fleksibel produktion køber firmaerne varerne der, hvor pris og kvalitet er rigtig, uanset om afsenderlandet hedder Thailand, Rumænien eller Danmark.

»Det er lige meget, om kødet kommer fra Brasilien eller Jylland, bare kvaliteten er i orden. Hvis producenterne skulle låse sig fast på at bruge råvarer fra et bestemt land, ville varerne blive meget dyrere«, siger kvalitetschef i Coop Danmark Karin Frøidt.Det skyldes, at råvarerne følger sæsoner, både hvor de kommer fra, og hvor de skal bruges. En ringe høst i Europa kan betyde høje kornpriser, og så er det billigere at købe mel til produktionen et andet sted. På samme måde følger kødpriserne udbud og efterspørgsel.

Danske Tulip producerer blandt andet pølser, kødpålæg og færdigretter. De køber som datterselskab til slagteriet Danish Crown meget af deres kød på danske slagterier og i Tyskland. Mest svinekød, men også oksekød til burgerbøffer, chili con carne og andre færdigretter. Alligevel må de indimellem skaffe kød fra slagterier andre steder.

»Hvis Danish Crown har solgt deres kød til en bedre pris på det japanske marked, kan det være, at vi køber kød til vores produkter i Tyskland eller Holland. Det samme gælder, hvis vi på grund af en varm sommer sælger så mange grillpølser, at vi ikke kan få kød nok til produktionen her i Danmark«, siger kommunikationschef i Tulip Rune Pedersen som argument for, hvorfor de ikke skriver på æsken, hvor indholdet stammer fra. Han understreger, at uanset land kommer kødet altid fra slagterier, som Tulip har godkendt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceNår det gælder den konkrete pakke med bøf bearnaise, som vi spørger til, kan kødet komme fra en af fem forskellige slagterier i Danmark, Tyskland, Holland, England eller Irland. Tulips kvalitetsafdeling, som arbejder med at kunne spore råvarerne tilbage til kilden, har på grund af hestekødsskandalen så travlt netop nu, at de ikke inden Lørdagslivs deadline kan nå at afklare, hvilket af slagterierne der er leverandøren. Men alle fem slagterier har leveret til produktionen.

»Oksekødsslagterier er ikke ret store, så når vi skal lave så store portioner, som vi gør med færdigretter, er vi nødt til at skaffe kødet fra flere steder«, siger Rune Pedersen.

Tulip bruger ikke mellemhandlere, men køber direkte på slagterierne.

Rod på markedet

Men sådan er det langtfra for alle producenter af færdigretter. De handler på et marked, hvor kødet ofte skifter hænder mange gange på papiret, før de endelig ender hos den producent, der skal bruge råvaren.

Det så man i den skandale, hvor en hollandsk mellemhandler via et skattely på De Britiske Jomfruøer og sin cypriotiske underleverandør bestiller rumænsk kød, som via fødevareproducenter i Luxembourg og Frankrig ender i en svensk lasagne. Kød, der blev solgt som oksekød, men var blandet med hestekød.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ De mange mellemstationer øger risikoen for svindel, vurderer kvalitetschef hos Coop Danmark Karin Frøidt, der er chef for 30 mennesker der kvalitetssikrer Coop’s varer. »Hele den handel, hvor kødet ligger på et lager, mens papirerne skifter hænder, gør markedet meget uoverskueligt. Jo flere led, desto sværere er det at følge råvaren tilbage til dens oprindelsessted«, siger kvalitetschefen og påpeger, at det er producentens ansvar at holde sine leverandører ansvarlige for, hvad de sælger videre. Fødevareproducenten skal kun kunne spore varen et led tilbage og et led frem. På den måde skal kødet i den enkelte vare kunne spores helt tilbage til koen, som kødet kommer fra. En regel, som dog ikke gælder for svinekød, hvor kødet bare skal kunne spores tilbage til det enkelte slagteri. »Et eller andet sted kan nogen sætte et stempel på nogle papirer, som de ikke burde have sat«, siger Karin Frøidt. Hun mener dog, at sagen om hestekød har sat så stort fokus på svindel i branchen, at der generelt vil blive strammet op overalt.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce