Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
SYNDER. 20 procent af det salt, du får i din daglige kost, kommer fra brød i forskellige udgaver. I faktaboksen herunder finder du en oversigt over de største syndere i hverdagen.
Foto: FINN FRANDSEN

SYNDER. 20 procent af det salt, du får i din daglige kost, kommer fra brød i forskellige udgaver. I faktaboksen herunder finder du en oversigt over de største syndere i hverdagen.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dagligvarer er fyldt med farlig salt

Danskere får alt for meget salt gennem fødevarerne, og det slider på hjertet.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tre gram salt - eller cirka en halv teskefuld - mindre salt om dagen kan spare tusindvis af danskerne for ubehagelige hjerte-kar-sygdomme, øget risiko for mavekræft og dødsfald.

Det viser nye beregninger, som Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed står bag. De nye tal danner grundlag for en fælles indsats fra myndigheder, organisationer og fødevareindustrien for at skære ned på saltet i brød, færdigretter, kantinemad og ost.

LÆS ARTIKEL »Vi kan spare i hvert fald 1.000 dødsfald om året, og cirka 400.000 færre danskere vil gå rundt med et forhøjet blodtryk, som er en væsentlig årsag til sygdom og død i vores del af verden«, siger seniorforsker Ulla Toft. Hun står bag centrets rapport om, hvad mindre salt vil betyde for folkesundheden. Rapporten bygger dels på international forskning, dels på store danske befolkningsundersøgelser. Forskningen viser, at ikke kun folk med forhøjet blodtryk skal spare på saltet. Mindre salt vil have en sundhedsfremmende effekt på langt de fleste. »Hvis vi rykker hele befolkningen en lille smule, vil det have den største effekt. Jo lavere blodtryk, jo mindre er risikoen for sygdom og dødsfald, også selv om dit blodtryk ligger under de 140, som er grænsen for, hvornår man har forhøjet blodtryk«, siger Ulla Toft. Hendes beregninger viser, at samfundet kan spare 1,3- 2 mia. kroner, hvis maden bliver mindre salt.

LÆS ARTIKEL

Som det er i dag, indtager mænd 9-11 gram salt om dagen, mens kvinder holder saltforbruget på 7-8 gram. Står det til sundhedseksperterne, skal alle ned på 5-6 gram. Men det er ikke let for den enkelte at skære drastisk ned på saltet helt på egen hånd. For den salt, vi selv drysser på og i maden, udgør for de fleste kun 10-15 procent af det samlede saltindtag.

»Over 80 procent af det salt, vi får, kommer fra almindelige fødevarer som brød, kødpålæg, ost, kiks, sågar chokoladekager. Og så selvfølgelig færdigretter. Derfor har vi gjort hele udespisningsbranchen og fødevareproducenterne opmærksomme på, at de har en opgave«, siger Else Molander, kontorchef i Fødevarestyrelsen.

LÆS ARTIKEL

Nogle producenter af fødevarer har allerede været i gang med at reducere saltet i deres varer. For eksempel har Kellogg's halveret mængden af salt i morgenmadsprodukterne, og det har kun affødt en enkelt forbrugerklage. Brødproducenter, som har nøglehulsmærket eller fuldkornsmærket på deres brød, begrænser også saltmængderne. Det viser ifølge Else Molander, at man umærkeligt kan vænne forbrugerne til mindre salt.

»Vi når meget længere ved at få industrien til at skære ned på saltet end ved en kampagne, som skal få den enkelte til at ændre saltvaner. Sker det over nogle år, vil forbrugerne slet ikke opdage det. Og kan man få skruet saltindholdet i varerne ned med 25 procent med tiden, så er vi faktisk ved at være i mål«.

Skær ned på salte varer

Alligevel kan det godt betale sig at være opmærksom på saltet som forbruger, understreger hun. Varer som parmaskinke, Danablu ost, røgvarer og saltlakrids kan ikke minimere saltindholdet, uden at de helt mister deres karakter eller - hvis der er tale om kød - det bliver et problem for fødevaresikkerheden. »Hvis du ser på din kost over en hel dag, kan du sammensætte den, så du ikke får så mange saltede varer. Du kan undgå at spise tre halve med saltet kød til frokost. Og du kan lave mad fra bunden selv med ferske råvarer i stedet for at spise færdigretter«, siger Else Molander.

LÆS ARTIKEL I et kosteksempel fra Fødevarestyrelsen giver en frokost med to skiver rugbrød, torskerogn, majonæse og kødpølse to gram salt, og dermed en tredjedel af den daglige saltanbefaling. Forskerne anslår, at det tager otte-ti uger gradvist at vænne sig til mindre salt.



FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden