Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
ASTRID DALUM
Foto: ASTRID DALUM

bytte? Det ser unægtelig ud til, at hvis man udelukkende skifter sit mættede fedt, altså kødfedtet og mejerifedtet, ud med planteolie, har man ikke gevinst, siger Arne Astrup om det australske forsøg.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gammelt forsøg afliver myter om sundt fedt

Myten om at planteolier er sundere end dyrefedt er desværre ikke altid sand.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er stadig ikke ét fedt, hvilket fedt man spiser. Men der er ikke længere støtte til de nemme sandheder om, at planteolier er så godt - og fedt fra dyr er farligt.

»Vi har udråbt mættet fedt til skurk og flerumættet til livreddende. Men vi må nok trække i land på fronten mod de animalske fedstoffer,« siger professor Arne Astrup, dr.med. og leder af Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet til Berlingske.

Et gammelt australsk kostforsøg har nu vakt fornyet opsigt, fordi det viser sig, at deltagerne ikke i længden fik gavn af at følge kostrådene. Tværtimod.

Planteolie gav højere dødelighed

Forsøget blev udført mellem 1966 og 1973 på et hjerteambulatorium i Sydney.

Af en gruppe på 458 midaldrende mænd med hjerteproblemer fik halvdelen skiftet smør og andre faste fedtstoffer ud med planteolie. Efter 40-45 år viser planteolie-gruppen sig at have højere dødelighed end de mænd, der fortsat smovsede i animalske fedtstoffer.

»Det ser unægtelig ud til, at hvis man udelukkende skifter sit mættede fedt, altså kødfedtet og mejerifedtet, ud med planteolie, har man ikke gevinst,« siger Arne Astrup om det australske forsøg, der er publiceret i det ansete British Medical Journal.

LÆS ARTIKEL

Det australske studie udmærker sig især ved, at man har set på sikre målepunkter over lang tid. Enten er patienten død af hjertesygdom eller også er han ikke.

Det mærkelige i forsøgsresultatet er, at hjertepatienterne døde af at gøre det rigtige. Forklaringen ligger formentlig i valget af planteolie.

Mændene i undersøgelsen skiftede nemlig de faste fedtstoffer ud med omega-6 fedtsyrer fra tidselsolie. Resultetet var nok blevet anderledes, hvis forskerne havde brugt rapsolie. Tidselolie har næsten ingen af de gode omega-3-fedtsyrer, som der er masser af i fede fisk og rapsolie.

Resultatet understreges af forekomster af hjertedød i henholdsvis landene omkring Sortehavet og landene omkring Middelhavet.

Det første sted er der en høj forekomst af hjertedød, mens det ikke er tilfældet omkring Middelhavet. Forskellen kan ligge i at bulgarere, rumænere og ukrainere ikke bruger olivenolie, men at de sværger til solsikkeolie med mange omega-6-fedtsyrer - og ikke så mange omega-3-fedtsyrer, som der er i raps- og olivenolie.

Men i følge Arne Astrup er der stadig en enkel sandhed, der er værd aty holde fast i:

»Transfedtsyrer er stadig det rene gift. Vi er sikre på, at de giver åreforkalkning og blodpropper. Men efter vi fik transfedtsyrerne væk herhjemme må vi erkende, at der ikke er så markant forskel på de forskellige fedtstoffer,« siger Arne Astrup, der i sit eget køkken har smør, rapsolie og olivenolie.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden