Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JONATHAN BJERG MØLLER (arkiv)
Foto: JONATHAN BJERG MØLLER (arkiv)

SMITTE. Salmonella fra oksekød er med sine syv procent nu den næststørste kilde til alle danske salmonellatilfælde ifølge DTU.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Sådan undgår du salmonellabakterier i din bøf

Dræb salmonellabakterierne med varme, lyder et af rådene.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Så er det slut med helt rå bøffer. I hvert fald hvis du gerne vil være helt sikker på at undgå salmonella.

Mens dansk svinekød uændret er den største kilde til salmonella med sine otte procent af tilfældene, er smitten fra dansk oksekød i år steget op til hele syv procent af alle salmonellatilfælde.

Det viser en ny opgørelse fra Zoonosecentret ved DTU Fødevareinstituttet i samarbejde med Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen.

LÆS MERE

Oksekød bliver dermed den næststørste kilde til salmonella i Danmark. Det overrasker eksperter.

»Det er meget usædvanligt, at der er så mange tilfælde, som skyldes dansk oksekød«, siger Birgitte Helwigh, der er specialkonsulent fra DTU Fødevareinstituttet.

Hun forklarer, at døden er det værste, der kan ske ved 'Salmonella Dublin', som er den aktuelle salmonellatype i oksekød.

Der er en højere dødelighed ved infektioner fra Salmonella Dublin end ved andre salmonellainfektioner. Salmonella Dublin er den type, der typisk findes i oksekød.

»Hvis du allerde er syg eller svagelig, så er der altid en risiko ved infektion«, siger specialkonsulenten fra DTU og understreger, at branchens mål er at udrydde salmonella dublin i kvægproduktionen i Danmark.

Derfor råder hun de kødelskende danskere til at følge Fødevarestyrelsens råd, så ingen i husstanden bliver smittet med salmonella.

DOKUMENTATIONFødevarestyrelsens råd ( eksternt link)

1. Dræb bakterierne med varme
»Vi skal sørge for, at vores kød bliver varmet tilstrækkeligt op. Hvis der er salmonella på overfladen, så slås bliver bakterierne slået ihjel«, siger Birgitte Helwigh.

2. Steg, steg, steg...
Skal du tilberede hakkekød, så er det vigtigt, at det bliver gennemstegt.

»Normalt har hele kødstykker kun bakterier på overfladen, så derfor behøver en steg ikke at blive gennemstegt. Hakket kød og småkød skal derimod gennemsteges«, siger DTU's Birgitte Helwigh.

3.Pas på kødsaften!
En klassiker er, når man står og snakker med nogen ved grillen og glemmer at hente et nyt fad til den færdige bøf og istedet stiller den tilbage på fadet med rå bøffer.

»Så får du rå kødsaft på din færdige bøf«, siger Birgitte Helwigh og tilføjer, at man også bør være forsigtig ude i køkkenet.

»Du må ikke hakke salat på det samme bræt, som kødet kom fra«, advarer hun.

4. Hvis uheldet er ude...
»Hvis du får diarré efter en god kødret, bør du tage kontakt til din læge og blive undersøgt for fødevarebårne infektioner«, siger DTU's specialkonsulent.

5. Pas på i udlandet

»Husk på, at næsten halvdelen af danskernes salmonellatilfælde kommer fra ferierejser. Tænk jer om, når I skal på ferie i lande, hvor der er stor risiko for smitte. Mange danskere rejser eksempelvis til Egypten, Thailand og Tyrkiet«, siger Birgitte Helwigh og understreger, at mange danskere får salmonella i netop de tre lande.

Hun råder til at spise frugt, man kan skrælle, som bananer og appelsiner.

»Det er jo klart, at det er svært at vide, hvordan de håndterer tingene i køkkenet de forskellige steder i udlandet. Men vær sikre på, at jeres retter skal være varmet igennem«, siger hun og tilføjer, at hakkekød skal være gennemstegt.

»Det er ikke særlig smart at spise en masse rødt kød i de lande«, siger Birgitte Helwigh.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden