Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MARTIN LEHMANN
Foto: MARTIN LEHMANN

Muuuh. Syv procent af de danske salmonellainfektioner skyldes bakterier i oksekød.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Minister: »Vi skal udrydde salmonella region for region«

Antallet af salmonellakøer er steget markant. Minister lover handling.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Antallet af køer med salmonella skal ned.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) har en handlingsplan parat, der skal gøre de danske kvægbestande salmonellafri.

»Det er tydeligt, at den gamle handlingsplan fra 2008 ikke virker. Derfor skal vi have en ny plan sat i gang, og den vil især komme til at handle om kvæg«, siger Mette Gjerskov.

GUIDE

En af tingene, der skal til, er at få landet inddelt i zoner, så smitte ikke kan brede sig.

»Vi skal udrydde salmonella i kvæg region for region. Ser vi på tallene, er forekomsterne af salmonella i kvæg forholdsvis lav på Fyn, Sjælland og Bornholm, mens det ligger højere i Jylland«, siger ministeren til Ritzau.

Udviklingen er stagneret
Den årlige opgørelse fra Zoonosecentret ved DTU Fødevareinstituttet viser, at salmonellasmitten fra dansk oksekød er steget markant til syv procent af tilfældene og er dermed blevet den næststørste kilde.

Gennem de foregående 10 år var oksekød kun kilde til mellem 0,5 og 1,5 procent af mavetilfældene.

Peder Philipp, formand for Landbrug & Fødevarer, Kvæg, erkender, at arbejdet med at gøre kvægbruget fri for salmonella ikke er gået så hurtigt som forventet og ønsket.

»Udviklingen er desværre stagneret gennem de seneste to-tre år. Det er derfor, vi i samarbejde med myndighederne nu strammer op på indsatsen med nye tiltag og en målsætning om salmonellafrit kvægbrug i 2016«, siger Peder Philipp.

Der er den særlige salmonella Dublin, som kvæg kan få. Og sidste år var der 50 tilfælde, hvor mennesker blev inficeret med netop den type salmonella.

For at komme salmonella til livs bliver det obligatorisk at opstille handlingsplaner med mål og metoder for bekæmpelsen i smittede besætninger. Det skal ske i samarbejde med dyrlægen.

Og fra 15. juli i år vil Danmark blive opdelt i områder med lav og høj forekomst af salmonella. Fra den dag vil det ikke være tilladt at flytte kvæg fra områder med høj forekomst til områder med lav forekomst, oplyser Landbrug & Kvæg.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden