Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 JACOB EHRBAHN
Foto: JACOB EHRBAHN

Smittekilde. Oksekød er i dag den næststørste kilde til salmonella.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pas på: Salmonella i oksekød er blevet hverdag

Kyllinger frikendes, mens svin stadig er den største salmonella-synder.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk svinekød var den største fødevarekilde til enkeltstående salmonellainfektioner i 2012 med otte procent, hvilket er på niveau med året før.

Det viser den årlige opgørelse fra Zoonosecentret ved DTU Fødevareinstituttet.

Hver fjerde tilfælde er uopklaret
Til gengæld er smitten fra dansk oksekød steget markant til syv procent af tilfældene og er dermed blevet den næststørste kilde. Gennem de foregående 10 år var oksekød kun kilde til mellem 0,5 og 1,5 procent af mavetilfældene.

»Det er meget usædvanligt, at der er så mange tilfælde, som skyldes dansk oksekød«, siger Birgitte Helwigh, der er specialkonsulent fra Zoonosecentret.

Efter en rekordlav forekomst i 2011 steg antallet af salmonellatilfælde svagt sidste år. Ingen tilfælde kan tilskrives dansk kyllingekød, viser smitteregnskabet.

Kun én gang tidligere i de foregående 18 år er danskproduceret kyllingekød gået helt fri for salmonella-anmærkninger. En af årsagerne til succesen er nok, at dansk lov siden 2008 har krævet, at ferskt kyllingekød er salmonellafrit, mener Birgitte Helwigh.

Danske Svineproducenters formand, Henrik Mortensen, havde gerne set, at salmonellaforekomsten i svinebranchen var blevet lavere.

»Vi har jo en helt fast strategi for salmonella, og det tyder da på, at vi holder fast. Der bliver arbejdet i branchen for at sænke salmonella-niveauet, og det havde selvfølgelig været glædeligt, hvis det var faldet«, siger han til Ritzau.

Handlingsplanen mod salmonella i danske svin rummer helt faste procedurer for de test, landmanden skal tage, og hvad producenten skal gøre, hvis der findes salmonella i hans besætning, tilføjer Henrik Mortensen.

Man kan også få salmonella fra frugt og grønt eller fra husdyr og kæledyr. Godt en fjerdedel af tilfældene i 2012 kan ikke henføres til en specifik kilde.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden