Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

kannibalisme. Før kunne hønsene finde på at hakke hinanden på den begrænsede plads, men efter at EU krævede mere plads til hver enkelt høne sidste år, er det åbenbart ikke længere et problem. Disse høner er fra tiden, hvor de alle fik klippet næbspidsen af.
Foto: MARTIN BUBANDT

kannibalisme. Før kunne hønsene finde på at hakke hinanden på den begrænsede plads, men efter at EU krævede mere plads til hver enkelt høne sidste år, er det åbenbart ikke længere et problem. Disse høner er fra tiden, hvor de alle fik klippet næbspidsen af.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Burhøns får nu lov til at beholde næbbet

Burægbranchen har besluttet at stoppe med at kappe hønernes næb af.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er nu officielt besluttet i brancheorganisationen Danske Æg at stoppe med at trimme burhønernes næb. De seneste års erfaringer viser, at der ikke længere er brug for denne procedure.

Det skriver Foodculture.dk, der udgives af Landbrug & Fødevarer.

Ifølge sektorchefen for æg i erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer er baggrunden blandt andet, at burhønerne har fået bedre forhold.

LÆS ARTIKEL

»Hønerne har fået nye, berigede bure, hvor der er redekasser, siddepinde og mere plads end tidligere. Og så har man de senere år avlet bevidst efter høner med mindre tilbøjelighed til aggressiv adfærd. To tredjedele af burægproducenterne har allerede droppet næbtrimningen«, siger Jørgen Nyberg Larsen til Foodculture.dk.

Ifølge sektorchefen skyldes det mest af alt vanetænkning, at den sidste andel af burægproducenter fortsat trimmer næbene på deres kyllinger.

»Formodentlig« gør det ikke ondt

Ifølge Susanne Kabell, dyrlæge i Videncenter for Landbrug, er næbtrimning blandt danske høner formodentligt ikke forbundet med smerte, såfremt proceduren foretages efter de gældende regler. Alligevel mener hun, der kun er fordele ved beslutningen om at droppe næbtrimningen.

»Det er altid en fordel, hvis dyr kan leve så naturligt som muligt. Derfor er det en rigtig god idé at stoppe med at trimme kyllingernes næb, så de ikke udsættes for et unødvendigt stressmoment«, siger Susanne Kabell til nyhedsbrevet.

LÆS OGSÅ

Men bliver kyllingen trimmet forkert, har det meget store konsekvenser for dyret, understreger hun og fortæller, at hvis en kylling får trimmet for meget af næbbet af, så kan den få meget svært ved at indtage føde.

»Der er ikke rigtig behov for næbtrimning længere. Det har der nok ikke været de seneste fem-ti år. Men det er først nu, at vi har turdet kaste os ud i at undlade at næbtrimme af frygt for kannibalisme i vores burhønebesætninger«, siger Helge Strandgaard Hansen, der er fynsk burægproducent.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden