Sødere. Sødestof udvundet af blade fra den sydamerikanske Stevia rebaudiana er 450 gange sødere end sukker.
Foto: CASPER DALHOFF

Sødere. Sødestof udvundet af blade fra den sydamerikanske Stevia rebaudiana er 450 gange sødere end sukker.

Fødevarer

Ældgammelt kaloriefrit sødestof bliver det nye sukker

Sødemidlet Stevia er 400 gange sødere end sukker og netop godkendt i EU.

Fødevarer

»Sødet med naturligt sødemiddel – uden kalorier«.

Det lyder som de sukkerforskrækkedes drøm, men sådan kan der komme til stå på slikposer, sukkerfri marmelader, lightmayonnaiser og læskedrikke inden for nær fremtid.

Den danske og europæiske fødevareindustri arbejder hårdt på at lancere nye lightprodukter, der erstatter kunstige sødemidler med et ældgammelt sødestof udvundet fra bladene af en sydamerikansk plante, Stevia rebaudiana.

Sødemidlet Stevia er cirka 400 gange sødere end sukker og er netop blevet godkendt i EU. Allerede i starten af 2012 vil de første produkter lande på danske hylder, der kan bryste sig af at være sødet med et kaloriefrit naturmiddel.

LÆS OGSÅ

Grunden til industriens begejstring er, at mange danske forbrugere er dybt skeptiske over for kunstige sødemidler som aspartam, sukralose, acesulfamkalium, sakkarin, og hvad der ellers står med småt bag på lightprodukterne.

Til trods forat midlerne generelt anses for sikre. Især stoffet aspartam, verdens mest brugte sødemiddel, er indhyllet i en tåge af kontroverser og konspirationsteorier.

»Vi er godt klar over, at der er en skepsis over for intensive sødemidler. Vi mener ikke, at der er grundlag for den skepsis. Men der er en efterspørgsel efter et naturligt produkt, og vi skal kunne tilbyde produkter, der matcher forbrugernes ønsker«, siger Mikael Bonde Nielsen, kommunikationschef i Coca-Cola.

Coca-Cola-koncernen har allerede produkter med det naturlige sødemiddel på markedet i andre lande, for eksempel en version af Fanta i Frankrig, Nestea i Schweiz og Sprite i USA. Coca-Cola har dog ingen planer om at tilsætte stevia til læskedrikken Coca-Cola.

Også slikproducenten Toms venter sig meget af stevia. Toms nye slikserie, Nellie Dellies, laves uden sukker og sukkeralkoholer.

I stedet bruger Toms de kunstige såkaldt intensive sødemidler aspartam og acesulfamkalium. Inden for det næste halve år vil Toms erstatte det med stevia.

Trendy naturlighed

»Vi har ventet på denne godkendelse i årevis, og det undrer os, at det skulle tage så langt tid. Der er helt generelt en tendensblandt forbrugerne om højest mulig grad af naturlighed. Der passer stevia godt ind«, siger category management director Lars Christensen, Toms.

Også marmeladefabrikanter, producenter af lightprodukter – eksempelvis Isis og Åblomst – og mejerivirksomheder som Arla kigger på det nye stof. Samtidig har mange diætister svært ved at få armene ned. Vægtkonsulenterne, der også markedsfører slankeprodukter, kalder det »en revolution inden for både kostomlægning og fødevareproduktion«.

LÆS OPSKRIFTER

Ph.d. og lektor Per Bendix Jeppesen, Aarhus Universitetshospital, er en af landets førende eksperter i stevia og sødemidler. Han siger, at sødemidlet kan hjælpe overvægtige og syge danskere med at smide sukkerafhængigheden.

»Sukker er næsten et narkotisk stof på den måde, at vi faktisk bliver belønnet med en følelse af velbehag, når vi indtager det. Man får en afhængighed af det«, siger han.

»Det er medvirkende til, at 40-50 procent af befolkningen er overvægtige og 600.000 mennesker går rundt med diabetes. Derfor er det er en god ide at erstatte noget af vores sukkerforbrug med stevia«, siger Bendix Jeppesen. Han og hans kolleger på hospitalet har lavet forsøg, der viser, at stevia kan hjælpe folk med type 2-diabetes til at få blodsukkeret under kontrol og sænke blodtrykket hos patienter med forhøjet blodtryk.

Fedmeprofessor Arne Astrup, der leder Institut for Humanernæring på Københavns Universitet, har gennemgået litteraturen og mener umiddelbart, at det naturlige stof stevia er at foretrække frem for kunstige midler. Problemet med sødemidler er blot, at det kan være med til at styrke vores præference for den søde smag, siger han.

»Vi skal måske tænke på, at ikke alt skal smage sødt, og vi skal lære vores børn at glædes over andre smage end smagen af sødt«, siger fedmeprofessoren.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden