Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ædedolke. Mette Windfelds lånehøns bor i en hønsefræser, som er et mobilt hønsehus og bur. Hønsene æder affald fra køkken og have. De elsker også ribs, og Mette Windfeld lægger nogle bær klar, så forbipasserende børn i kolonihaveforeningen kan fodre hønsene.
Foto: Joachim Adrian

Ædedolke. Mette Windfelds lånehøns bor i en hønsefræser, som er et mobilt hønsehus og bur. Hønsene æder affald fra køkken og have. De elsker også ribs, og Mette Windfeld lægger nogle bær klar, så forbipasserende børn i kolonihaveforeningen kan fodre hønsene.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På prøve: Skævnæb, Gøg og Gokke tager skraldet i kolonihaven

I Gladsaxe kan man låne tre høns og et hønsehus i tre måneder.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skævnæb, Gøg og Gokke kradser i græsset og nipper til nogle ribs og bregner.

De tre brune høns er nysgerrige, selskabelige og flittige æglæggere, og derudover er de både lånehøns og delehøns.

LÆS ARTIKEL

Mette Windfeld har lånt hønsene af miljøforeningen Lokal Agenda 21 i Gladsaxe og deler pasningen af dem med et par venner.

Det er en måned siden, hønsene ankom til Mette Windfelds kolonihave i Herlev, og hun regner bestemt med at købe og beholde dem, når udlånsperioden på tre måneder er gået.

»De æder både rester fra husholdningen og haveaffald, lægger lækre æg og kræver højst et kvarters pasning om dagen. Så for mig er der ingen grund til at lade være med at holde høns«, siger Mette Windfeld, som er 52 år og aldrig har holdt høns før.

»Jeg har arbejdet som pædagog og har haft lyst til at lave en hønsegård i institutionerne, men det er altid strandet på en masse regler, som skulle overholdes«, tilføjer hun.

Ud over at de tre høns er forbløffende altædende, har det overrasket hende, at hønsene er meget sociale dyr, der godt kan lide aktivitet omkring sig.

»Hønsehuset står tæt ved vejen, og der kommer mange børn forbi og får en snak, fodrer hønsene og ser deres æg«, fortæller Mette Windfeld, som børnene kalder ’Hønsemor’.

»Det er hyggeligt bare at sidde og snakke og kigge på høns. Jeg vil gerne sætte gang i noget ammestuesnak for de unge mødre, som bor herude. Mange af dem går rundt alene med deres børn. De kan indledningsvis mødes til en omgang hønsesnak her hos mig«, siger Mette Windfeld.

Hun fandt en folder om hønselånemuligheden i Gladsaxe Kommunes grønne idecenter og blev skrevet op på venteliste til et sæt høns.

Høns og hønsehus blev leveret af frivillige fra miljøforeningen Lokal Agenda 21, der arbejder for at udbrede kendskabet til høns som miljøvenlige affaldsbekæmpere og æggeleverandører.

I suppegryden

Hønsehuset er sponseret af kommunen og skal retur efter de tre måneder. Det er en såkaldt hønsefræser med redekasse og siddepinde i toppen og græsningsareal i bunden.

Den har håndtag i siderne og kan flyttes, når hønsene har onduleret græsstykket under dem.

LÆS OGSÅ

Derudover er Mette Windfeld gået i krig med bygge en større mobil hønsegård af hønsenet og bambuspinde. Den er dog kun til brug om dagen, for om natten sover hønsene på deres pind under taget på fræseren. Her er de i nogenlunde sikkerhed for ræve med appetit på høns.

I vinterhalvåret bor Mette Windfeld i en lejlighed i Gladsaxe, men hønsene skal bo i haveforeningen året rundt.

»Jeg har aftalt med nogle venner, at vi deles om hønsene, så vi kan skiftes til at tage herud og hente æg og fodre og muge ud«, siger den nybagte hønseholder, som ikke vil være bleg for selv at slagte hønsene og putte dem i en suppegryde, når de om nogle år er færdige med at lægge æg.Ud over at spise æggene bruger Mette Windfeld dem til at få afløb for sine kreative evner. Håndmalede æg fra egne høns er en yndet værtindegave.

Hun har hverken fået klager eller problemer med omkringboende på grund af hønseholdet.»Der har tværtimod været rift om at give en hånd med pasningen af dem«, slutter hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden