Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: STROYER SISSE/HER og NU
Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stenalder-Thomas om nye kostråd: To bøffer om ugen er det rene vanvid

Flere af rådene er det rene vås, mener stenalderkokken Thomas Rode.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stenalderkost er en madtrend, der har fundet vej til mange danskeres maver.

Men de nye kostråd, der netop er blevet offentliggjort, har ikke taget de forhistoriske madvaner til sig.

LÆS OGSÅ

Og det ærgrer Thomas Rode, der er fortaler for den såkaldte palæolivsstil, også kendt som stenalderkost.

»Kostrådene er gode for de producenter, der producerer de varer, der bliver anbefalet. For os som mennesker, i forhold til vores natur, så giver de ikke mening«, siger han.

Stenaldermanden kan ikke klare sig med to bøffer
En stor del af at leve efter stenalderkosten er at spise masser af kød. Derfor er rådet om, at danskerne skal reducere indtaget af kød fra okse, kalv, lam og svin – såkaldt rødt kød – til 500 gram, ifølge Thomas Rode, det rene vanvid.

Det er ikke blot en gastronomisk og smagsmæssig bonus, at folk skal spise mere kød, når de lever med stenalderkosten. Det drejer sig også om deres sundhed.

»Palæokosten er blevet solgt meget på de røde bøffer og bacon, og det har jeg også selv gjort, men grundtanken er, at det er godt for folk at spise kød. Det drejer sig for eksempel nogle af de kødtyper, som kostrådene vil lægge en dæmper på. Der er mange gode aminosyrer og fedtstoffer, som vi har brug for i kødet. Det virker derfor vanvittigt at rådgive om at indtage så lidt af de kødtyper, der indeholder mange af de sunde ting«, siger han.

Ufede råd

Og det er ikke bare rådet om at holde sig fra at mæske kød fra okse, kalv, lam og svin i sig, som Thomas Rode revser.

Fødevaremyndighederne har ændret rådet 'spis mindre fedt' til, at man bør spise mindre mættet fedt, som er det fedt, der findes i kød. Det skyldes, at myndighederne vil have mere fokus på, at danskerne spiser nogenlunde den mængde fedt, de anbefaler, men ikke nødvendigvis spiser den rigtige type fedt.

Men ifølge Thomas Rode bør danskernes kost bestå af 40 procent fedt, og selvom den nye formulering er en smule mindre fedtforskrækket, er det stadig et forkert signal at sende.

»Det er galimatias at skære ned på det fedt, vi er beregnet til at forbrænde. Det er vores vigtigste brændstof«, siger han.

Han påpeger, at den negative fokus på fedt betyder, at stivelse, der findes i for eksempel pasta, slipper uden om kritikken.

LÆS OGSÅ

»Man glemmer at snakke om, at stivelse er sukker og forvirrer vores fordøjelsessystem. Det er løgn og latin, at vi skal skære ned på fedtet frem for kulhydrater«, siger han.

Der er dog noget, der tyder på, at fødevaremyndighederne heller ikke ønsker at danskerne spiser lige så meget stivelse som førhen. De har således ændret rådet ’Spis kartofler, ris eller pasta og fuldkornsbrød – hver dag’ til ’Vælg fuldkorn’.

Dermed har kulhydrater og stivelse fået noget mindre vægt i de nye kostråd.

Selvom stivelse synes at være en stenaldermands værste mareridt, så vækker det nye råd ikke begejstring. Rådet 'Vælg fuldkorn' giver nemlig ikke meget bedre mening for Thomas Rode, der helst så stivelse helt ude af kostrådene.

»Det er vås! Fuldkorn er jo også stivelse. Der findes ikke noget i fuldkorn, der ikke findes bedre i de rigtige grøntsager«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden