Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

publiseringsregler. Vi rådgiver forskerne og giver kritik, og så må de ellers tage det eller lade være. Men vi skal ikke godkende deres arbejde, siger ernæringsprofessor, Arne Astrup.
Foto: JOACHIM ADRIAN

publiseringsregler. Vi rådgiver forskerne og giver kritik, og så må de ellers tage det eller lade være. Men vi skal ikke godkende deres arbejde, siger ernæringsprofessor, Arne Astrup.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Arne Astrup: Man behøver ikke en doktorgrad for at udtale sig sagligt om madforskning

Claus Meyer bliver i styregruppen i mad-forskningsprojekt, men skal kun rådgive.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den kendte iværksætter og gastronom Claus Meyer bliver siddende i styregruppen for forskningen i ny nordisk hverdagsmad på Københavns Universitet i projektet OPUS.

Men formelt bliver hans rolle ændret til, at han udelukkende rådgiver forskere og giver kritik af deres arbejde og ikke skal godkende forskningsresultater og hvordan de skal publiceres.

»Men det har Claus Meyer eller resten af styregruppen nu heller aldrig praktiseret, selv om de nu ændrede regler har givet mulighed for det«, siger institutleder og chef for styregruppen i OPUS, ernæringsprofesser Arne Astrup.

Fjollede regler

Han fortæller på baggrund af den kritik, der har været fremme af, at styregruppen har blandet sig i madforskernes arbejde, at styregruppens regelsæt ændres, så de 16 medlemmer fremover gerne må rådgive og kritisere videnskabelige medarbejderes forskning, men at de ikke må blande sig i, om forskernes resultater skal offentliggøres og i hvilken form, de skal udgives.

»Vi rådgiver forskerne og giver kritik, og så må de ellers tage det eller lade være. Claus får lov at kritisere og vurdere alt det, han har lyst til. Men fremover kun som rådgivning. Men det var fjollet, at der stod i de gamle regler, at vi skulle godkende manuskripterne«, siger Arne Astrup.

En undersøgelse som Københavns Universitet netop har gennemført på baggrund af kritikken, har nu frikendt styregruppen for at have haft usaglige hensyn i behandlingen af forskningsresultaterne.

LÆS ARTIKEL

Men kan det ikke være et principielt problem i relation til forskningen i en videnskabelig institution at have mennesker siddende i styregruppen, der som Claus Meyer har kommercielle interesser ved siden af?

»Nej, overhovedet ikke. Det kan Claus Meyer og resten af gruppen sagtens styre, og hvorfor skulle han ikke sidde der? Redegørelsen fra KU har jo helt klart konkluderet, at det at Claus Meyer har en generel interesse i ny nordisk mad ikke medfører inhabilitet. Faktisk konkluderer den jo også, at Claus Meyers kompetencer er en forudsætning for gennemførelse af centrets opgaver«, siger Arne Astrup.

»Alle ved, at han har interesser i Noma og andre ting og snart åbner endnu en restaurant, men så længe hans kommentarer er strengt faglige - og jeg har aldrig oplevet andet - har vi intet problem. Det skal jo ikke være sådan, at man nødvendigvis skal have en doktorgrad for at kunne udtale sig sagligt om madforskning«, siger Arne Astrup.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden