Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

ude. Den kendte kok og iværksætter Claus Meyer skal ikke længere deltage i vurderingen af den forskning, der laves i ny nordisk mad.
Foto: FINN FRANDSEN

ude. Den kendte kok og iværksætter Claus Meyer skal ikke længere deltage i vurderingen af den forskning, der laves i ny nordisk mad.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Claus Meyer må ikke længere godkende madforskning

Nordisk mad-center ændrer regler efter kritik af indblanding i forskningen.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den kendte gastronom Claus Meyer, der har kommercielle interesser i Meyers Madhus og restaurant Noma, skal ikke længere være med til at vurdere forskningen omkring ny nordisk hverdagsmad på Københavns Universitet. Et projekt han ellers sidder i styregruppen for.

Det har universitetets prorektor, Thomas Bjørnholm, besluttet, efter at styregruppen i forskningscentret OPUS er blevet kritiseret for at anvende usaglige hensyn i vurderingen af den forskning, som medarbejdere i centret har lavet.

Det skriver universitetets nyhedsbrev.

LÆS ARTIKEL

Fremover forhindres deltagere i centret med interesser udenfor forskningsmiljøet i at få indflydelse på, hvordan og i hvilken form de videnskabelige resultater fra centret offentliggøres. Kun videnskabelige medarbejdere skal have denne indflydelse, slår prorektoren fast.

Men prorektor Thomas Bjørnholm slår samtidig fast, at Claus Meyer ikke været inhabil som medlem af styregruppen, og at der ikke er noget, der tyder på, at kritikken af styregruppens ageren i forbindelse med udgivelse af tre videnskabelige artikler har været usaglig.

De tre videnskabelige artikler havde en kritisk holdning til, hvor realistisk det er at udbrede den nordiske mad til befolkningen som en del af den daglige madlavning.

»Vores jurister har været e-mail korrespondancen igennem. Den viser, at der er givet saglig og konstruktiv feedback med henblik på at sikre kvaliteten af forskningen. Der er derfor ikke belæg for at hævde, at en forsker er blevet presset til at skrive positivt om den nordiske mad«, siger prorektor Thomas Bjørnholm til Københavns Universitets nyhedsbrev.

Kritikken af blandt andre ernæringsprofessor Arne Astrup og andre i styregruppen ved forskningscentret OPUS kom frem i august i år, hvor en tidligere ph.d.-studerende fortalte, at styregruppen havde fået ham til at opbløde sine konklusioner i en række videnskabelige artikler.

Styregruppen har også fået kritik fra andre forskere.

Sagen har dermed medvirket til at afklare rollerne for ikke-videnskabelige medlemmer i styregruppen. Fremover skal kun tilknyttede medarbejdere med publikations- og forskningserfaring stå for vurderingen af de videnskabelige arbejder.

Og det præciseres, at forskerne har ret til at offentliggøre deres forskningsresultater.

»Alle forskere på Københavns Universitet har forskningsfrihed og kan publicere i eget navn. Det er dog altid godt med en diskussion af forskningsresultater blandt kolleger«, siger , siger Thomas Bjørnholm.

»Det er forskningens natur, at vi skærper og kritiserer hinandens argumenter. Det er også det, der skaber nybrud i forskningen. Men det er selvfølgelig hævet over en hver tvivl, at der ikke må indgå politiske eller kommercielle hensyn i sådanne processer«.

Politiken arbejder på at få en kommentar fra Claus Meyer.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden