Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

Bøfbegrænsning. Et af de nye kostråd skal få danskerne til at spise mindre okse, kalv, lam og svin. Det bliver svært for de danskere, der lever efter stenalderkostens diæt.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ernæringsekspert: »Stenalderkosten dør, hvis du følger de nye kostråd«

I dag bliver fødevaremyndighedernes nye kostråd offentliggjort.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Højest to bøffer om ugen.

Det er essensen af et af de mere opsigtsvækkende kostråd, som fødevaremyndighederne annoncerer i formiddag.

De anbefaler således, at danskerne reducerer indtaget af kød fra okse, kalv, lam og svin – såkaldt rødt kød – til 500 gram.

LÆS OGSÅ

Og det råd går stik imod en af de største madtrends de seneste år, stenalderkosten, der blandt andet handler om at spise som en hulemand.

Det betyder, at man spiser meget kød, nødder, frugt og grøntsager uden stivelse. Produkter, der er kommet til, efter man har fået mulighed for at dyrke og forarbejde maden, er bandlyst.

Og den nye kostråd kommer ifølge ernæringsøkonom Eskil Schilling til at ramme stenalderdanskerne hårdt.

»De 500 gram kød rækker jo ikke særlig langt, måske kun til to måltider. Hvis man spiser stenalderkost, bliver det meget svært at overholde det råd. Det betyder jo, at stenalderkosten dør, hvis man følger kostrådene«, siger han.

Rådene giver god mening, men...
Han fortæller, at der selvfølgelig er en række fordele ved at springe på den proteinglade livsstil, da man får bedre træningsresultater, når man indtager meget protein.

Og Eskil Schilling anbefaler da også nogle af de kostråd, som stenalderkosten anbefaler, når han skal vejlede sine kunder om vægttab. Det drejer sig for eksempel om slankekure såsom Atkin-kuren, hvor man blandt andet skruer op for proteinindtaget.

Alligevel forstår han godt, hvorfor fødevaremyndighederne trækker en streg i sandet, når det kommer til 'det røde kød'.

For en af årsagerne til, at fødevaremyndighederne anbefaler, at man i højere grad styrer uden om det såkaldt røde kød, er, at det kan øge risikoen for visse kræftformer, hvis man spiser for meget af det.

»Jeg ville normalt sige, at en grænse på 500 gram er noget pjat, men jeg kan sagtens se argumenterne for at gøre det. Kostrådene er lavet ud fra en overordnet sundhedsmæssig betragtning. Myndighederne ser på, hvem har vi på hospitalerne, der er ved at dø af kræft, og hvordan har de levet. Så jeg kan sagtens forstå argumenterne«, siger han.

Spis med måde

Selvom en grænse på 500 gram kød ifølge Eskil Schilling kan virke som noget 'pjat', synes han, at idéen, om at råde danskerne til at spise mindre, er god.

LÆS OGSÅ

Men det er ikke kun kødet, der skal skæres ned på. Kostrådene burde således vejlede danskerne om at lægge mindre af det hele på tallerkenen.

»Jeg ved ikke præcis, hvordan rådene ser ud, men der mangler noget fokus på, at man generelt skal spise mindre. En stor del af at spise rigtigt er naturligvis, at indtage de rigtige ting, og det forsøger kostrådene at vejlede om, men det er altså også virkelig vigtigt ikke at spise for meget, og det er der mange danskere, der gør«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden