Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Pesticid. Chili er en af de frugter der indeholder flest pesticidrester.
Foto: JACOB EHRBAHN

Pesticid. Chili er en af de frugter der indeholder flest pesticidrester.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er de 12 værste pesticid-syndere

Se listen over det beskidte dusin i frugt og grønt.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forbrugere, der er angste for pesticider, skal undgå konventionelt dyrkede æbler, agurker, bønner, kirsebær og en stribe andre frugter og grøntsager.

Især de udenlandske. Det er nemlig dem, der i gennemsnit har flest pesticidrester ifølge et nyt udredningsarbejde fra DTU.

Her er listen over de råvarer, der har haft flest pesticidrester i kontrollen 2004-2011. Hvis man er nervøs for pesticider, anbefaler fødevaremyndighederne at købe økologisk eller dansk.

Æbler

Danskerne får langt det meste af deres pesticidindtag fra æbler – fordi vi spiser så mange af dem, og fordi der generelt bruges mange sprøjtegifte på flerårige afgrøder fra træer, hvor skadedyr kan overvintre fra år til år. 46 pct. af danske æbler havde i perioden 2004-11 rester fra pesticider mod 80 pct. af udenlandske æbler. Æbler fra Brasilien og Chili havde i 100 pct. af prøverne pesticidrester. Udenlandske æbler har ofte flere pesticider på sig, mens danske ofte kun har rester fra et enkelt.

Agurk

38 pct. af danske agurker har haft pesticidrester fra 6 forskellige pesticider.

De tilsvarende tal for udenlandske agurker er 58 pct., fordelt på 36 forskellige pesticider. Holland ligger på det danske niveau, mens Spanien topper med fund i 85 pct. af agurkerne.

Bønner med bælg

8 ud af 10 bønner kommer fra Kenya, Tyskland, Egypten, Holland og Marokko. 51 pct. havde pesticidrester, og 10 pct. var over grænseværdierne. Egyptiske og kenyanske bønner har færre rester end bønner fra Holland og Tyskland.

Ærter med bælg

Sukkerærter og slikærter er ofte fra udlandet og inde-holder mange pesticidrester. I 2011 tog man 15 prøver og fandt rester i de 14. Heraf overskred 8 prøver grænseværdierne.

Chili

Chili er en af topscorerne med hensyn til pesticidrester. Blandt andet fordi chilier og andre peberfrugter er meget udsat for insektangreb. Langt hovedparten er importeret.

Forårsløg

Pesticidrester findes hyppigst i udenlandske forårsløg, men til tider også i danske prøver.

Kiwi

Kiwifrugter er kendetegnet ved, at man ofte finder både pesticidrester og ofte finder overskridelser af grænseværdierne.

Salat

I dansk salat blev der fundet pesticidrester i 13 pct. af prøverne mod 45 pct. i udenlandsk salat. 25 pct. af den udenlandske salat havde mere end en pesticidrest. I salat fra Holland blev der gjort flest fund.

Bladselleri

Bladselleri hører til i bunden af det beskidte dusin. De fleste pesticidrester konstateres i udenlandsk bladselleri. Sidst gang, man fandt det i danske prøver, var i 2005.

Kirsebær

Kirsebær er en lidt skrøbelig vækst, der gror på flere år gamle træer, som derfor når at ophobe flere dårligdomme. Fund af sprøjterester i udenlandske såvel som enkelte danske prøver.

Krydderurter

Der findes hyppigt pesticidrester i forskellige krydderurter, men der tages ikke mange prøver. Rester findes hyppigst i udenlandske råvarer.

Peberfrugt

De fleste peberfrugter stammer fra Holland eller Spanien. 38 pct. af prøverne fra peberfrugter havde pesticidrester fra i alt 52 forskellige pesticider.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden