salt. En stor amerikansk undersøgelse kan ikke finde en klar sammenhæng mellem reduceret indtag af salt og bedre helbred.
Foto: JACOB EHRBAHN

salt. En stor amerikansk undersøgelse kan ikke finde en klar sammenhæng mellem reduceret indtag af salt og bedre helbred.

Fødevarer

Stor undersøgelse sår tvivl om strikse kostråd: 'For meget' salt er ikke farligt

Anbefaling om højst 6 gram salt dagligt har ikke videnskabeligt grundlag, lyder det.

Fødevarer

De officielle anbefalinger om, hvor meget eller lidt salt, det er sundt at indtage, bliver der nu stillet et stort spørgsmålstegn ved i en ny stor amerikansk undersøgelse.

Undersøgelsen konkluderer på tværs af, hvad der hidtil har været almindeligt accepteret verden over, at der ikke kan føres bevis for, at det at spise seks gram salt om dagen eller mindre fører til mindre risiko for at dø af hjerte-karsygdomme grundet forhøjet blodtryk.

Meget betænkeligt

Det får medlem af styregruppen bag undersøgelsen, overlæge Niels Graudal fra Rigshospitalets Finsensinstitut til at kalde de officielle danske anbefalinger om saltindtag »meget betænkelige«.

De officielle anbefalinger i dag - også i Danmark - lyder på, at man højst bør indtage fem-seks gram salt dagligt.

Men det kan tværtimod vise sig at have en direkte skadelig effekt på dele af befolkningen, hvis alle retter sig efter rådet, mener Niels Graudal.

LÆS ARTIKEL

Han taler på baggrund af undersøgelsen 'Sodium Intake in Populations: Assessment of Evidence' fra det amerikanske Institute of Medicine of the National Academies.

Niels Graudal er den eneste europæer, der har deltaget i udarbejdelsen af rapporten.

Faktisk viser den amerikanske rapport, at det for nogle, specielt personer med hjertesygdom, kan være dicideret risikabelt at nedsætte sit saltforbrug til under det anbefalede niveau på fem-seks gram dagligt.

»De danske myndigheder vil have hele befolkningen med på at spise mindre end fem-seks gram salt om dagen, men undersøgelsen kan hverken be- eller afkræfte, at der er fordele forbundet med det«, siger han.

Det viser sig nemlig i gennemgangen af de mange undersøgelser, der er samlet i den nye rapport, at den fjerdedel af den amerikanske befolkning, der spiser mindst salt, ikke har lavere dødelighed end den gruppe, der spiser mere salt.

»Og det er stort set den mængde salt, mere end seks gram, som danskerne indtager i dag«, siger Niels Graudal.

Sidste år viste en rapport fra Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, at sundhedsvæsnet kunne spare mellem en og to milliarder kroner om året på længere sigt, og danskerne kunne undgå mange dødsfald, hvis alle spiste mindre end fem-seks gram salt om dagen.

»Men rapporten bygger blot på nogle beregninger, som igen er bygget på et meget vagt videnskabeligt grundlag«, siger Niels Graudal.

Forskergruppen bag den nye amerikanske sammenfattende undersøgelse gennemgik den eksisterende forskning for at finde tegn på, at et mindsket indtag af salt også ville reducere sygdomme relateret til forhøjet blodtryk, iskæmisk hjertesygdom og blodprop i hjernen.

Men de kunne ikke påvise en klar sammenhæng.

»Konklusionen er, at både for meget og for lidt salt kan være skadeligt, men at man ikke præcist kan definere, hvad for meget og for lidt er«, siger Niels Graudal.

»Hvor det før var mere konsekvent, kan man godt sige, at rapporten gør baggrunden for de nuværende anbefalinger meget mudret«, siger Niels Graudal, der forudser en større debat om, hvordan anbefalingen fremover vil komme til at se ud.

Han kalder den nuværende officielle anbefaling i Danmark for »en meget restriktiv anbefaling, når man ved, at 95 procent af befolkningen spiser mere end denne grænseværdi – ikke kun i Danmark, men også globalt, hvor saltindtaget i øvrigt er forbløffende ensartet«.

Niels Graudal har forsket i salts betydning for kroppen i over 20 år.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce