EU's fødevarekontrol er sovset ind i industrien

Ny rapport afslører, at tre ud af fem af EFSA's rådgivere ikke er uafhængige.

Fødevarer

Danmarks vigtigste repræsentant i EU's fødevarekontrol, EFSA, fødevaredirektør Jørgen Schlundt, har ikke den fornødne tillid til, at EFSA i tilstrækkelig grad beskytter danskerne mod fødevareindustriens muligvis sundhedstruende varer. Det skriver metroxpress.

»EU's fødevarekontrol, EFSA, er ikke gode nok. De er alt for langsomme til at tage vigtige emner op, som er væsentlige for folkesundheden«.

LÆS OGSÅ

Så skarp lyder kritikken fra direktør for DTU's Fødevareinstitut, Jørgen Schlundt, i forbindelse med, at en ny europæisk rapport, 'Unhappy Meal', afslører, at tre ud af fem af EFSA's fødevarerådgivere ikke er uafhængige, men har tætte økonomiske forbindelser til den fødevareindustri, som organisationen skal kontrollere og regulere på vegne af EU's regeringer og borgere.

Ifølge rapporten har de »klare interessekonflikter i kraft af deres kontrakter, konsulentaftaler og forskningsaftaler med industrien.«

Mangler tillid til fødevaresikkerheden

Selv om Jørgen Schlundt, der selv er den danske repræsentant i EFSA's rådgivende organ og hvis institut er samarbejdscenter for EFSA i Danmark, vurderer, at rapporten overdriver antallet af forskere, som har klare interessekonflikter, har han alligevel 'ikke altid tillid til EFSA, hvis afgørelser bestemmer størstedelen af Europas fødevaresikkerhed og folkesundhed:

LÆS OGSÅ

»Vi har oplagte eksempler på, at EFSA bevæger sig alt for langsomt i sager, som er af stor betydning for sundheden, og hvor langsommeligheden er til fordel for industriinteresser. Årsagerne til denne langsommelighed kan man jo så gisne om, men det er da oplagt også at tænke på industriindflydelse«, siger han til metroxpress.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce