nøglehul. Nye fødevaregrupper kan komme med i ordningen, der også strammer kravene til indhold af salt og fedt.
Foto: PR-foto

nøglehul. Nye fødevaregrupper kan komme med i ordningen, der også strammer kravene til indhold af salt og fedt.

Fødevarer

Nøglehulsmærket strammer kravene

Det bliver sværere for fødevarer i fremtiden at få mærket.

Fødevarer

Fremover skal der være endnu mindre salt, mindre mættet fedt og endnu mere fuldkorn i fødevarer, der vil smykke sig med Nøglehulsmærket.

Det fremgår af et udkast til en bekendtgørelse, som Fødevarestyrelsen netop har sendt i høring.

Forslaget byder dog også på enklere regler, og samtidig bliver det muligt at sætte nøglehul på ikke emballerede fødevarer som bagerbrød.

LÆS ARTIKEL

Der har særligt været fokus på salt i arbejdet med den nye bekendtgørelse. Der foreslås strammere kriterier for det maksimale indhold af salt i de fleste fødevaregrupper. Det foreslås også, at der indføres kriterier for maksimalt saltindhold i fiske- og kødprodukter.

Der lægges også mere vægt på fedtkvalitet end på det samlede indhold af fedt i det nye forslag.

Og som noget nyt kan uemballerede varer mærkes med Nøglehullet, hvis forslaget går igennem.

For eksempel kan brød, noget kød og ost som opfylder nøglehulskravene, men ikke er indpakkede, nu markedsføres med Nøglehullet. I dag er det kun færdigpakkede madvarer og frugt, grønsager og fisk, som kan markedsføres med Nøglehullet.

Også nye fødevaregrupper kan komme med i ordningen. Det gælder for eksempel grønsagsretter, nødder, dressing og sauce.

Grønsagsretter er foreslået taget med for at stimulere til udvikling af flere produkter med mange grønsager. Og for nødder, dressing og sauce gælder det, at det er fødevarer, der bliver solgt meget af.

»Det har fra starten været planen, at vi skulle kunne skrue på kriterierne, hvis ny forskning eller nye tekniske landvindinger gjorde det muligt eller nødvendigt at udvikle nye og sundere fødevarer«, siger Else Molander, Kontorchef for Ernæring i Fødevarestyrelsen, i en pressemeddelelse.

Det har været muligt at købe nøglehulsmærkde fødevarer siden 2009, og på den tid er antallet af fødevarer med det fælles nordiske ernæringsmærke eksploderet, så der i dag er mere end 1.900 fødevarer, der er mærket med Nøglehullet og derfor kan markedsføre sig på, at de er sundere end andre sammenlignelige varer.

»Det er vigtigt at have en mærkningsordning, som stimulerer til produktudvikling i en sundere retning. Målet er at lave en ordning, som hjælper forbrugerne til at vælge de sundere alternativer«, siger Else Molander.

De nye regler træder i kraft fra december i år, såfremt bekendtgørelsen udstedes i den form, den er sendt i høring i.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden