Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

omelet. Landmænd dumpede i sidste uge 100.000 æg ved et skattekontor i Carhaix for at protestere mod lave priser.
Foto: DAVID ADEMAS/EPA/Scanpix

omelet. Landmænd dumpede i sidste uge 100.000 æg ved et skattekontor i Carhaix for at protestere mod lave priser.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Europas burhøns har det bedre: Landmænd frygter for fremtiden

Franske bønder smadrer hundredtusinder af æg, som de ikke længere kan leve af at sælge. Ny EU-lov om dyrevelfærd ødelægger sektoren, siger landbruget.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsøget på at gøre livet lidt bedre for europæiske burhøns giver nu et bagslag, som truer med at ruinere EU’s ægproducenter, mens vi andre kan ende med at spise æg fra Ukraine.

Det er i hvert fald det skrækscenarie, som den europæiske landbrugssektor fremmaner, mens franske fjerkræavlere smadrer æg i hundredtusindvis mod myndighedernes mure.

»Det her er ikke bare et fransk problem, men i høj grad et voksende europæisk problem, fordi EU ikke har tænkt sig ordentligt om«, siger Pekka Pesonen, generalsekretær for den europæiske landbrugssammenslutning, Copa.

LÆS ARTIKEL

Dermed støtter europæisk landbrug en kraftig kritik, som rasende ægproducenter i Bretagne retter mod EU. Franskmændene mener, at en kombination af nye regler for EU’s burhøns og åbning for fri import af æg ødelægger den europæiske ægproduktion.

»Mange er allerede på fallittens rand. Omkostningerne går op, mens priserne styrter ned. Vi kan ikke leve af at sælge æg mere«, siger en anonym repræsentant for ægproducenterne i Bretagne.

Med en årlig produktion på op mod 13 milliarder æg er Frankrig sammen med Tyskland Europas største producent, og 40 procent af de franske æg kommer fra Bretagne. Flere myndigheder i den nordvestfranske kystregion blev i sidste uge udsat for dramatiske protestaktioner.

På fire dage sølede de vrede ægproducenter offentlige bygninger i forskellige byer til med omkring 400.000 smadrede æg, væltet ud af bagsmækken på lastbiler af maskerede mænd. Det vældige spild af friske fødevarer har udløst en harmdirrende debat, som i denne uge tvang Frankrigs landbrugsminister, Stéphane Le Foll, til Bretagne for at forhandle.

Nye bure koster dyrt
Efter landbrugsministerens møde med de lokale organisationer var stemningen stadig højspændt. Fjerkræavlerne lover nye, endnu voldsommere aktioner i løbet af et par uger, medmindre regeringen og EU gør noget for at hjælpe dem.

Frankrigs største landbrugsorganisation, FNSEA, lægger en stor del af skylden på EU’s nye regler om større bure til læggehøns. Fra begyndelsen af sidste år pålagde et nyt direktiv alle unionens ægproducenter at installere bure med 750 kvadratcentimeter plads til hver høne i stedet for de hidtidige 550-600 kvadratcentimeter.

LÆS OGSÅ

Det er ikke en forbedring af burhønsenes leveforhold, som imponerer nogen som helst ekspert i dyrevelfærd – men alligevel en forøgelse af produktionsomkostningerne, som især de franske, øst- og sydeuropæiske ægproducenter tøvede meget med at acceptere.

Nu siger de franske organisationer, at deres medlemmer var tvunget til at øge produktionen sidste år for at kunne betale af på de banklån, de måtte tage for at installere tusindvis af nye bure. Samtidig er prisen på foder steget.

Der er også sket det, at hønsene rent faktisk har fået det bedre. Færre af dem dør i deres bure, og derfor bliver der lagt endnu flere æg. Resultatet er en overproduktion, der har fået supermarkedskædernes indkøbspris på æg til at rasle ned med lynets hast.

LÆS OGSÅ

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ifølge de franske ægproducenters organisationer kan de nu kun få omkring 34 øre for et æg, som det koster cirka 42 øre at producere. »Hele sektorens fremtid står på spil«, lyder det fra FNSEA.

EU-kommissionen afviser kritikken og anser æggekrisen for at være et »rent fransk overgangsproblem«, som landbrugstalsmand Roger Waite formulerer det. Han påpeger, at fjerkræavlerne havde 12 år til at forberede sig på de nye regler, som blev vedtaget helt tilbage i 1999. Fri bane for æg fra Ukraine

Den europæiske landbrugsorganisation Copa er helt uenig i den udlægning. Copa mener, at EU har skabt en »farlig« situation, hvor de europæiske producenter er truet af billige æg fra Ukraine, som ikke har nogen regler om dyrevelfærd. »EU har indført dyre krav til forholdene for burhøns her hos os, men samtidig åbnet fuldstændig for import af æg fra Ukraine og andre steder. Det er en helt uacceptabel dobbeltstandard«, siger generalsekretær Pekka Pesonen. »Hvis EU’s producenter bliver udkonkurreret af import fra lande uden regler, så taber alle. Tusinder af EU-job er i fare, hønsene får det ikke bedre, og forbrugerne kommer til at spise ukrainske æg i stedet for europæiske«, siger han. LÆS OGSÅ

Selv om de danske ægproducenter tilsyneladende har været bedre forberedt end de franske, så har de også tabt penge det sidste halve års tid, oplyser brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer.

»Vi tror, at ukrainerne bliver i stand til at overholde de nødvendige hygiejnestandarder fra september. Fra da af truer de ukrainske æg virkelig med at udkonkurrere vores«, siger sektorchef Jørgen Nyberg Larsen.

»Det er et kæmpeproblem at åbne for så stor en ægproducent lige uden for vores grænser, hvor der slet ikke er de samme regler«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden