Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
DANIEL HJORTH
Foto: DANIEL HJORTH

giftregn. Vi kan ikke acceptere, at vores varer forurenes af andre, heller ikke i små mængder, lyder det fra danske økologer.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sprøjtemiddel regner ned over økologers marker

Plan mod giftregn fra landbrugets marker over resten af landet får hård kritik

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En ny handlingsplan fra landbruget og kemifirmaet Syngenta stopper ikke den forurening af økologisk frugt og grønt, som kommer fra det traditionelle landbrugs sprøjtning med giften Prosulfocarb.

Det mener Økologisk Landsforening, som kræver en mere håndfast indsats for at holde økologien giftfri. Ellers er der behov for et politisk indgreb, mener økologerne.

Selvom giften, som sælges under handelsnavnet Boxer, ikke må bruges i økologiske æbleplantager, så er brugen af midlet i dag så udbredt på det almindelige landbrugs kornmarker, at den fortættes i atmosfæren og regner ned over de økologiske arealer.

LÆS ARTIKEL

Og også ned over danskernes haver generelt.

Sidste år havde fem økologiske avlere dokumenterede økonomiske tab, da der blev konstateret giftrester i deres frugt. Siden har landbruget og kemifirmaet Syngenta sammen lavet en handlingsplan, som netop er offentliggjort.

Men den er helt utilstrækkelig, lyder kritikken fra økologerne.

»Økologisk frugt og grønt er forbrugernes eneste garanti for varer uden giftrester. Økologerne gør hver dag en stor indsats for at levere giftfri produkter. Derfor kan vi ikke acceptere, at vores varer forurenes af andre, heller ikke i små mængder«, siger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening, i en skriftlig kommentar.

»Vi tvivler ikke på, at mange landmænd vil følge henstillingerne i handlingsplanen. Men vi vil ikke gamble økologernes fremtid på, at alle landmænd retter ind efter de frivillige anbefalinger. Så står vi bare igen i år med en ny forurening af økologiske varer«, siger han.

De frivillige tiltag i planen om sprøjtetidspunkter og -udstyr burde være krav ifølge økologerne. Som også mener, at de ramte økologer skal have erstatning.

»Vi taler om et sekscifret beløb i 2013, som intet betyder for et globalt kemifirma men meget for den enkelte avler. Hvis ikke firmaet betaler, så bør økologerne holdes skadesløse af det samlede landbrugserhverv«, siger han.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden