Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Stevia. Den Sydamerikanske urt Stevia er et naturligt sødestof, der er blevet populært som erstatning for sukker i mange produkter. Flere af de testede sukkerfrie lakridser indeholdte stevia.
Foto: Rune Pedersen

Stevia. Den Sydamerikanske urt Stevia er et naturligt sødestof, der er blevet populært som erstatning for sukker i mange produkter. Flere af de testede sukkerfrie lakridser indeholdte stevia.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Test: Sukkerfri lakrids smager som vingummi

Den gode smagsoplevelse lod vente på sig, da to testdommere spiste sukkerfri lakrids.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Små sorte slikstykker finder som regel vej til slikskålen, når vi fylder den fredag efter fredag.

De kan være søde, salte og sure – og flere og flere af dem indeholder ikke sukker. På bare et år er salget af sukkerfri lakrids steget med næsten en fjerdedel. Årsagen skal findes i en sydamerikansk urt med navnet stevia, fortæller Peer Wejse, kategorichef i Coop Danmark, der blandt andet ejer Irma, Kvickly og SuperBrugsen:

»På sammenlignelige sukkerfrie produkter har vi set en stigning på 22 procent på et år, og stigningen skyldes i høj grad stevia. Derfor er stevia også noget, vi gerne vil have mere af fremover«, siger han.

LÆS ARTIKEL

Det er kun to år siden, EU blåstemplede urten, der har sødt smagende blade, som sødemiddel. For et år siden rykkede stevia-lakridserne ind på hylderne i Coops forretninger – side om side med sukkerfri lakridser, der får deres sødme fra kunstigt fremstillede sødemidler som aspartam.

Lakrids smager som vingummi
Begge testdommere er begejstrede for, at der ikke er tilsat sukker i de lakridser, der ligger spredt ud over sølvbakkerne foran dem.

»Jeg lever af at afvænne folk fra sukker«, siger Caroline Fibæk, der er uddannet i alternativ medicin og skriver bøger med sunde opskrifter.



»Jeg bruger af og til stevia i mine opskrifter, som fungerer som en slags metadon til folk, som er afhængige af sukker. Jeg kan også rigtig godt lide smagen af lakrids og bruger det både i mad, dressing og juice«.

Fibæks meddommer er noget nær det stik modsatte. Nikolaos Strangas er uddannet dessertkok og driver Strangas Dessert Boutique ved Søerne i København.

»Jeg lever af sukker«, siger han og blotter et bredt tandsæt.

»Jeg får ordnet mine tænder hver tredje måned. Min tandlæge er ikke glad for, at jeg spiser så meget sukker på arbejdet«.



Der går ikke længe, fra dommerne kaster sig over lakridserne, til skuffelsen træder frem i deres øjne.

»Mange af dem har en mærkelig konsistens. De fleste smager mere af vingummi end af lakrids. Jeg synes ikke, de har en ordentlig lakridssmag«, siger Caroline Fibæk.

Hendes meddommer nikker samtykkende, mens fingrene søger efter den lakrids, der adskiller sig fra de andre. Med smag af græsk brændevin


De kårer samstemmigt De Bron Salt Liquorice fra SuperBest som testvinder.

»Den smager meget af anis, lakrids og salmiak. Den minder mig om ouzo«, griner Nikolaos Strangas, der er født og opvokset i Grækenland.

Han forestiller sig, at den bløde, kraftigt smagende lakrids ville gå godt sammen med et glas af den græske brændevin ouzo. Caroline Fibæk nikker og lufter tanken om, at den nok burde gå under varebetegnelsen salmiakhalspastil.



De Brons saltlakrids topper ikke kun på smagsregistret. Den ligger også i toppen, når man kigger på kiloprisen. 249,50 kroner for et kilo betyder, at vi har at gøre med testudvalgets næstdyreste sukkerfri lakrids.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Prisen siger ellers ikke meget om kvaliteten – testens bundskraber er nemlig samtidig det dyreste produkt. For mere end 300 kroner per kilo kan man erhverve sig de sukkerfrie gajoler, der smager af absolut ingenting.

»Jeg kan kun sige, at jeg er dybt skuffet«, siger Nikolaos Strangas og kigger ud ad vinduet, mens han prøver at tygge smagen af sig.

Caroline Fibæk tilføjer: »Den smager af ingenting. Hjernen tror, den skal have noget sødt, men smagen udebliver. Antiklimaksfornemmelse er det eneste ord, jeg kan komme på«. Stevia-lakridser skuffer

De sukkerfrie lakridser, der er sødet med stevia-urten, når ikke til tops i smagstesten. Den ene, en saltlakrids fra Danmarks største slikproducent, Toms, placerer sig på en tredjeplads. Dommerne er enige om, at Nellie Dellies Salty Liquorice har en rigtig god og kraftig lakridssmag. Men konsistensen trækker ned. »Det er en hel sten, der splintrer i munden«, siger Caroline Fibæk, mens hun skærer tænder. »Den er alt for hård«, supplerer Nikolaos Strangas og bekymrer sig over, hvad tandlægen vil sige, når de ses igen.



LÆS OGSÅ Caroline Fibæk overvejer, om lakridsen ville fungere bedre som suttetablet: »Den har en meget intens smag. Når man har blødt den op, smager den mere af lakrids end mange af de andre«. Den anden sukkerfri stevia-lakrids lægger sig næsten helt i bund. Haribos bladformede lakrids lokker med hele 40 procent færre kalorier end traditionelle sukkerholdige lakridser. Men hvis vi skal tro testdommerne, er den kalorielette lakrids ikke sit udseende værd. »Den smager mere af vingummi end af lakrids og brænder helt vildt i ganen«, siger Caroline Fibæk. Da dommerne er igennem de seks forskellige lakridser, må de skylle efter med store glas vand. Det brænder stadig i ganen, og gummerne er ømme, som var der hældt en hel pose sten igennem systemet. Research: Nanna Claridge Foldshack









Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden