Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Rune Pedersen
Foto: Rune Pedersen

Middelmådigt. Politikens øldommere var ikke ovenud begejstret for de 8 mest solgte øl i testen. Mange fik prædikatet plæneklipperøl.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Smagstest: Klassiske dåsebajere er en kedelig omgang

Det er småt med variationerne, og der er ikke meget spræl i smagen, mener dommerne i Politikens blindsmagning af de otte mest solgte øl i Danmark.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne er kedelige – i hvert fald når det gælder ølindkøb. Sådan lyder dommen fra de tre ølentusiaster, som Lørdagsliv har bedt om at blindsmage de otte øl, som ifølge Bryggeriforeningen er de mest solgte hertillands.

»Sikke et blegt felt – det er godt nok sølle«, mener Anne-Mette Meyer Pedersen, Bo. L. Jensen og Kent Larsen – alle erfarne ølsmagere og engagerede medlemmer af Danske Ølentusiaster.

Ikke fordi der er noget galt med en eneste af de otte øl – rent brygteknisk er der tale om fejlfri, filtrerede pilsnere. Men der er hverken den store variation eller spændende spræl i smagen, påpeger dommerne.

»Ingen af øllerne skiller sig for alvor ud, så tag bare den, der er på tilbud«, lyder deres mere positive udlægning af testresultatet.

For god ordens skyld er det nok værd at præcisere, at de tre ølentusiaster på ingen måde afskyr almindelige pilsnere. Bo L. Jensen har altid Carlsberg Pilsner på dåse i huset og drikker den f.eks. efter endt plæneklipning. Kent Larsen nyder gerne et par Royal Export sammen med sine kammerater, og på varme sommerdage ynder Anne-Mette Meyer Pedersen at blande pilsner og sodavand til en læskende shandy.

Forfriskende I 2012 blev der solgt 344 millioner liter øl i Danmark. Tal fra Bryggeriforeningen viser, at øl af typen pilsner tegner sig for 66 procent af ølsalget, mens stærk øl udgør 15 procent og classic pilsner 14 procent.

LÆS ARTIKEL

Lørdagslivs test byder på fem almindelige pilsnere, to classic pilsnere og en enkelt stærk pilsner. Trods øllernes udprægede ensartethed er der alligevel forskelle, som toner frem i dommernes bemærkninger til de anonymiserede drikkevarer.

Royal Pilsner er endnu tyndere i smagen end de andre øl og dufter af så lidt, at man skal opfinde nogle ord, for at kunne beskrive det, noterer Bo L. Jensen.

Harboe Pilsner, Heineken, Grøn Tuborg og Classic fra Tuborg og Royal flyder sammen i et midterfelt uden de store sanselige udsving. Tuborg Classic får dog skudsmålet »en o.k. pilsner«.

Lidt mere dommerbegejstring vækker Carlsberg Pilsner, også kaldet Hof, som dommerne bl.a. oplever som »forfriskende«.»Oh Gud, lad det være en Guld Tuborg«, siger Bo L. Jensen forventningsfuldt, da testens sidste øl bliver serveret. I kølvandet på syv pilsnere med 4,6 procent alkohol slutter vi med en på 5,4 procent.

Guldbønnerne bliver dog ikke hørt – øllet er Royal Export, som ifølge dommerne har testens flotteste ølfarve og en fornemmelse af lidt flere ’vitaminer’. Anne-Mette Meyer Pedersen mener, at den er bedst blandt de otte i testen.

Bryggeriforeningens liste over de otte mest solgte øl i detailhandlen i Danmark er støvsuget for oplysninger om markedsandele og salg i liter for de enkelte varianter. Det er informationer, som bryggerierne holder for sig selv. Prøv noget andet

Har man lyst til at prøve noget andet, anbefaler dommerne Royal Red, som smager af »Classic på den gode måde«.

LÆS OGSÅ Anne-Mette Meyer Pedersen taler i det hele taget varmt for, at man udvider sin ølhorisont: »Der er så meget andet øl på hylderne i butikkerne, og man behøver jo ikke at købe en hel kasse for at prøve noget nyt«, siger hun som en opfordring til de øldrikkere, der altid vælger den samme type pilsner.
Hun minder om, at der sælges masser af glimrende øl til priser fra omkring 15 kroner for en halv liter.»Mange giver gladelig 60-70 kroner for en flaske vin, men køber altid øl til lavpris. Men det er da ærgerligt kun at drikke øl, som var det læskedrik. Så hellere drikke danskvand og en rigtig god øl nu og da«, slutter Anne-Mette Meyer Pedersen.

Research: Benedikte Lundberg, Karoline Krog Vind og Nanna Claridge Foldschack

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden