Alkoholfri. Politikens lavalkoholiske øltest viste, at de bedste øl skal findes hos udenlandske bryggerier
Foto: Rune Pedersen

Alkoholfri. Politikens lavalkoholiske øltest viste, at de bedste øl skal findes hos udenlandske bryggerier

Fødevarer

Øl-test: Én alkoholfri pilsner får smilet frem hos dommerne

Der er kommet flere øl helt uden alkohol eller med yderst sparsomme procenter.

Fødevarer

Når man skal køre bil. Hvis man vil leve sundere. Når man er gravid.

Hvis man vil spare på kalorier og promiller – eller lige har løbet maraton. Der kan være mange gode grunde til at vælge alkoholfri øl eller øl med lav alkoholprocent, hvis man tørster efter smagen af øl, men gerne vil være fri for medfølgende alkoholpromiller.

Den seneste tid er der kommet flere valgmuligheder på de letteste ølhylder i de danske butikker, og hos Bryggeriforeningen forventer man, at ændringen af grænsen for, hvornår man må kalde en øl alkoholfri, vil puste yderligere liv i sortimentet.

Tidligere lå grænsen på 0,1 procent alkohol, men nu må øl med op til 0,5 procent sælges som alkoholfrit.

LÆS OGSÅ

Blandt de nytilkomne superlette øl er Nordic fra Carlsberg, som blev lanceret i to forskellige varianter først på året. Men der er ikke hjemmebanesejr til de danske indslag i Politikens smagning af otte forskellige øl med op til 0,5 procent alkohol.

Carlsberg Nordic smager ikke af ret meget, og Tuborg Super Light smager slet ikke af noget, mener de tre dommere, Anne-Mette Meyer Pedersen, Bo. L. Jensen og Kent Larsen, alle erfarne ølsmagere og engagerede medlemmer af Danske Ølentusiaster.

»Fordommen om, at vi laver kedelige lavalkoholøl i Danmark, holder desværre stik. Det kan undre, når de godt kan finde ud af det i udlandet«, påpeger Anne-Mette Meyer Pedersen.

LÆS ARTIKEL

Royal Free er den bedste af de tre danske øl, mener dommerne.

»De har ikke været fedtede med humlen, og der er god bitterhed i smagen«, fremhæver Bo L. Jensen, som tømmer hele glasset med Royal Free, hvorimod en pæn sjat af de syv andre smagsprøver står tilbage i glassene.

Smager og føles som en øl
Variationen i udbuddet af superlette øl glæder dommerne: Den tjekkiske testvinder 1795 Pivovar Low Alkohol får det flotte skudsmål, at »den både smager og føles som en øl«. Tyske Clausthaler byder på en markant bitter smag med gode toner af humle. Og ligeledes tyske Maisel’s Weisse smager næsten som en læskedrik og er frisk, syrlig og prikkende i munden.

Udenlandsk herkomst er dog ingen garanti for dommerjubel:

»Der mangler meget, før det her er en øl, og så er den alt for sød«, lyder det om den helt alkoholfrie Bavaria Original fra Holland.Spanske San Miguel 0,0 %, der, som navnet antyder, også er helt uden alkohol, har den lovede duft, men er skuffende fattig på smag, mener dommerne. De alkoholfrie øl udgør kun en halv procent af det samlede ølsalg i Danmark, men potentialet er langt større, mener Bryggeriforeningen.

22 procent af danskerne har inden for de seneste fem år skåret ned på deres daglige alkoholindtag for at leve sundere, viser en undersøgelse blandt 1.012 danskere over 18 år, som analyseinstituttet Epinion foretog for Carlsberg i januar i forbindelse med lanceringen af Carlsberg Nordic.

I flere andre lande drikker man mere af de superlette øl. Salget af alkoholfrie øl i Spanien er fordoblet siden 2000, og svenskerne tørster også i stigende grad efter alkoholfrie øl – her steg salget med 32 procent fra 2011 til 2012, viser Bryggeriforeningens tal. Restitution og belønning efter løb

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mange sportsfolk vælger at slukke tørsten i øl med lavt alkoholindhold. »Øl er en fin restitutionsvæske, når man har svedt meget. Foruden vand får man sukker, vigtige salte og antioxidanter«, fremhæver læge og foredragsholder Jerk W. Langer. »Alkoholfri øl er en kærkommen variation efter langvarig hård træning eller konkurrence i varme omgivelser, hvor man ofte indtager 1,5-2 liter sportsdrikke og energidrikke, som sjældent smager godt«, siger han og tilføjer, at det er en klar fordel at vælge alkoholfrit, fordi alkohol virker let vanddrivende, hvilket man absolut ikke har brug for, når man i forvejen mangler væske.LÆS OGSÅ

»Store bymaratoner, især de tyske som Berlin og Hamburg, serverer ofte alkoholfrie øl fra en sponsor ved målstregen. Og der er altid kø foran ølteltet. Tanken om en svalende øl kan ligefrem drive én lettere frem de sidste kilometer, hvis man har det hårdt«, fortæller Jerk W. Langer, som har gennemført over 260 maratonløb og med glæde nyder alkoholfrie øl som kombineret restitution og belønning efter et løb.

Tyske Erdinger Alkoholfrei er sponsor for flere sportshold og løb. Netop denne øl anbefaler Lørdagslivs øldommere som en rigtig god ’alkoholfri’ øl. Øllen med 0,5 procent alkohol er ikke med i denne test, fordi det ikke har været tilladt at forhandle den i Danmark under de hidtidige regler, der maksimalt tillod 0,1 procent alkohol i øl solgt med betegnelsen ’alkoholfri’. Men med de nye regler er den velkommen på butikshylderne igen.

Research: Benedikte Lundberg, Karoline Krog Vind og Nanna Claridge Foldschack

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce