øl. Når koteletten marineres i mørkt øl, reduceres dannelsen af de såkaldte fri radikaler i kødet under grillningen, viser et nyt forsøg.
Foto: JACOB EHRBAHN

øl. Når koteletten marineres i mørkt øl, reduceres dannelsen af de såkaldte fri radikaler i kødet under grillningen, viser et nyt forsøg.

Fødevarer

Øl reducerer kræftrisiko fra grillet kød

Forsøg viser en sammenhæng der sikkert vil gøre mange rigtig glade.

Fødevarer

Grillet kød smager godt. Men den gode smag har en bagside - nemlig øget risiko for kræft på grund af de stoffer, der dannes på kødets overflade under grillningen.

Stofferne kendes under navnet PAH (polycycliske aromatiske hydrocarboner) eller frie radikaler, og de kan skade menneskers dna og derved øge risikoen for blandt andet tarmkræft.

Men det er der råd for her inden grillsæsonen for alvor er sat i gang, skriver The Economist.

En gruppe forskere under ledelse af bromatologen Isabel Ferreira fra universitetet i Porto, Portugal, mener at de har fundet en løsning på problemet.

LÆS ARTIKEL

De frie radikaler - eller PAH - dannes når fedt og protein i kødet bliver kraftigt opvarmet under stegningen. Man skal selvfølgelig undgå at branke kødet, men udviklingen af stofferne kan i teorien også modvirkes ved at tilføre kødet såkaldte antioxidanter.

Og netop øl er rig på disse antioxidanter, som dannes når byg ristes. Så da Isabel Ferreira og hendes kolleger først fik ideen, lavede de nogle ølmarinader, købte nogle svinekoteletter og gik i gang med at grille.

Og da koteletterne blev analyseret bagefter viste det sig, at de umarinerede indeholdt 21 nanogram af de grimme PAH-stoffer per gram kød, mens de koteletter der var marineret med mørkt øl kun indeholdt 10 nanogram.

Forsøgene er offentliggjort i the Journal of Agricultural and Food Chemistry.

At reduktionen ikke har noget med indholdet af alkohol i øllen at gøre viser det faktum, at den alkoholfrie pilsner er den næstbedste af de tre typer.

Seniorrådgiver fra DTU - Fødevareinstituttet, Pelle Thonning Olesen, nikker genkendende til den portugisiske forskning.

»Vi ved ikke helt præcist, hvorfor marinering virker, men nogle studier har vist, at man kan reducere indholdet af PAH-stofferne med visse typer af marinering, nu senest marinering med øl. Man har også tidligere fundet, at krydderier som koriander, spidskommen, sort peber, rosmarin, hvidløg og løg har en lignende virkning«, siger han.

Han advarer imidlertid om, at hvis man bruger en oliemarinade, så bør man undgå, at olien drypper ned på kullene. Forbrændingen af olien udvikler en tjæreholdig røg fuld af PAH-stoffer der sætter sig på kødet.

»Så en marinade uden olie er et ekstra plus i den sammenhæng«, siger han.

Han mener ikke, at indtaget af PAH-stoffer fra fødevarer generelt er et stort problem for den danske befolkning.

»Men nogle mennesker griller rigtig meget, og de kan let få alt for meget af disse stoffer«, siger han.

Hans råd til dem er generelt, at jo mere man griller, jo mere bør man være opmærksom på at undgå at spise for meget kød, der har været tæt på gløderne og røgen fra dryppende fedt.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
    Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

    Henter…

    Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

  • 
    A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

    Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

  • 
    Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
    Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

    Henter…

    I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce