Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fra bil til bord. Der er blandt meget andet økologiske mangofrugter, chokolade og »fandeme mange bananer i dag«, konstaterer Jesper Ingemann fra fødevareBanken. Han er en del af denfaste stab og giver en hånd med på dagens tur, der først henter varer hos virksomheder og dernæst afleverer maden til modtagere. I dag eksempelvis Medborgerhuset i Sydhavnen, hvor Camilla Hjorth tager imod.
Foto: Klaus Holsting

Fra bil til bord. Der er blandt meget andet økologiske mangofrugter, chokolade og »fandeme mange bananer i dag«, konstaterer Jesper Ingemann fra fødevareBanken. Han er en del af denfaste stab og giver en hånd med på dagens tur, der først henter varer hos virksomheder og dernæst afleverer maden til modtagere. I dag eksempelvis Medborgerhuset i Sydhavnen, hvor Camilla Hjorth tager imod.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

FødevareBanken leverer kasseret mad videre til socialt udsatte

»Det er ligesom juleaften hver mandag«, lyder det fra Medborgercenter Sydhavn.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dagens tur med fødevareBanken starter klokken 8 om morgenen ude i Københavns Nordvestkvarter, hvor pensioneret it-konsulent Niels Østergaard er mødt op som frivillig chauffør og begynder at fylde bilen op med varer, der allerede står på lageret.

Her er et par kasser med mælk og A38 fra Arla og økologisk yoghurt fra mejeriet Øllingegaard – stadig frisk, men for tæt på udløbsdatoen til at blive sendt ud i butikkerne. Og så er der bananer, masser af bananer. Alt sammen mad, der skal bruges inden for få dage, så det er bare med at få det kørt ud og fordelt.

»Bananerne blev tilovers fra et friluftsarrangement, som druknede i regn, så der ikke kom nær så mange som ventet«, fortæller Jesper Ingemann fra fødevareBankens faste stab, som giver en hånd med på dagens tur.

I et andet lagerrum står store paller med cornflakes og chokopops fra Kellogg’s, hvor emballagen er blevet trykket eller stødt under pakningen.

»Bare en enkelt æske tager skade, ryger hele pallen retur og skal kasseres. Så får vi dem i stedet for«, siger han og viser også et par kasser med æsker med grødpulver til babyer. De er kasseret, fordi holdbarheden er røget under 12 måneder – så vil butikkerne ikke længere have dem leveret.

Dagens høst fra Irma

Tonsvis af gode fødevarer kasseres hver eneste dag, fordi der er bestilt for meget, fordi udløbsdatoen er nær, eller der er småskader eller fejl på emballagen.

Når det er kæmpevirksomheder som Arla, nemlig.com, Irma.dk og Aarstiderne, kan det være ganske store mængder ad gangen, der ville ryge til forbrænding, hvis fødevareBanken ikke aftog dem.

I dag går turen til Vallensbæk, hvor Irmas onlinesupermarked, Irma.dk, har sit store lager, der pakker varer bestilt på nettet til levering i store dele af landet. Og trods stram logistik og moderne it-systemer er det svært helt at undgå spild.

Hverken i køledisken i supermarkedet eller i online-indkøb vil forbrugerne acceptere at modtage varer, der er for tæt på udløbsdatoen, fortæller Jesper Wacherhausen, som er kommerciel direktør for Irma.dk.

»Jeg synes, at vi har et begrænset spild i forhold til, hvor store vi er. Men i de almindelige butikker kan vi sælge varer, der er tæt på udløb, som datovarer, og det eliminerer rigtig meget spild. Det kan vi ikke her, og så giver vi det til fødevareBanken i stedet«, siger han.

Irma.dk’s personale har allerede sat et par paller til side med dagens overskudsvarer, og Niels og Jesper går straks i gang med at sortere og pakke. I dag er der blandt andet et større parti friske økologiske mangofrugter og et par kasser med Ragusa-nougatstænger.

»Og se her, håndlavede flødeboller og limousine-kalvekød«, viser Niels. Det er lækre sager.

»Det ville jo grundlæggende være vanvittigt at smide det her ud«, synes Jesper Wacherhausen.

Der er også meloner, rabarber og champignon. Og flere bananer, bemærker Jesper: »Der er fandeme meget banan i dag. Jeg har sjældent set så mange bananer!«.

Det kan blive svært at få alle de bananer afsat, inden de bliver for modne. Grundlæggende er udfordringen, at der ofte kommer en hel masse af en enkelt ting på én gang, og at man aldrig ved det i forvejen. Som nu dagens bananhøst.

»Vi væltede os i muslinger«

Frugt og grønt er sorteret og fordelt i fem blandede kasser, alt er noteret, og bilen er pakket. Nu går turen til fem sociale organisationer på dagens køreliste, som skal modtage lækkerierne. Første stop er Medborgercenter Sydhavn, hvor Camilla Hjorth fra stedets café tager imod med et stort smil.

»Det er fantastisk – der er frugt og grøntsager, det er frisk, og der er meget af det«, siger hun, mens hun selv og et par frivillige hjælpere bærer kasser ind.

Nogle sociale organisationer har svært ved at håndtere, at de aldrig ved, hvad der kommer, men her i Sydhavnen har man i stedet valgt at se overraskelseselementet som en bonus.

»Det er sjovt at se, hvad der kommer. Det er ligesom juleaften hver mandag«, siger Camilla:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi får inspiration til at eksperimentere, for eksempel fandt en af vores frivillige på at lave cheesecake med bund af alle de her pebernødder, vi fik efter jul. En anden gang fik vi pludselig mange æg, og så lavede vi skidne æg – det syntes mange af de gamle sydhavnere var dejligt, mens de unge aldrig havde hørt om den ret før«.

Brugerne her er socialt udsatte mennesker af alle slags – fra kontanthjælpsmodtagere til misbrugere, psykisk syge og unge enlige mødre. Mange af dem har et meget skrabet budget til mad og spiser en ensformig kost tilberedt af de billigste råvarer. Donationerne giver mulighed for lækker kvalitetsmad af råvarer, som de ellers aldrig ville komme i nærheden af.

»Pludselig kan vi lave økologisk kylling med hvide asparges. Sidste uge væltede vi os i muslinger, og engang fik vi en kæmpe smørfisk – noget mad, folk her ellers aldrig ville smage«, siger Camilla. Én gang kom der ligefrem en portion friske østers.

»Gud sendte en engel til os«

Fra Sydhavnen går turen til næste stop, Muhabet, som er et værested for psykisk syge og sårbare flygtninge og indvandrere på Vesterbro. Her er arabisk dagligstuestemning med tæpper og puder, og en stor flok frivillige er ved at gøre klar til at servere mad for de mellem 35 og 50 daglige brugere.

Muhabets leder, Najib Haddar, som startede stedet for 10 år siden sammen med sin hustru, er i dag særlig lykkelig for de økologiske mangofrugter og chokoladen.

»Det vil give lidt ekstra hygge i eftermiddag og gøre i dag til en særlig dag. Og så er mangofrugterne økologiske! Ingen af vore gæster ville kunne købe den slags selv, og de fejler intet, de er supergode!«, jubler han.

De første år fik cafeen maddonationer fra en lang række mindre slagterbutikker, grønthandlere og bagere. Men det krævede en masse tid og energi at køre rundt og samle ind hver eneste dag, fortæller Najib.

»Så en dag sendte Gud en engel til os, som gjorde vores liv så meget lettere, fordi de kommer til døren med varer, vi aldrig kunne drømme om – franske og italienske oste, mejeriprodukter, desserter. Rigtig gode varer, hvor vi før ofte fik mad, der var lige på kanten«, siger han.

Det er dejligt at kunne servere noget lækkert og særligt for udsatte mennesker, der ofte ikke selv har overskud til at spise godt, synes han. Da der engang kom flere kasser med piskefløde, serverede de hjemmekærnet smør, og sidste uges muslingesuppe var en succes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Psykisk syge har ikke overskud til at stå og lave mad, og når de ikke spiser, bliver de syge og skal indlægges. Mange af dem ringer selv efter en ambulance og beder om at blive indlagt, fordi de ikke har spist i flere uger. At spise godt kan forebygge indlæggelser og spare samfundet mange penge, og den her mad skulle smides ud alligevel«, siger han.

Og hvad vil han gøre med de mange bananer, der er med bilen i dag?

»Dem kan vi servere til morgenmad. Og vi kan bruge dem til milkshakes sammen med mælken«, smiler Najib.

Og så går turen videre til de tre sidste modtagersteder på ruten. Er der stadig varer tilovers i bilen, kan de komme med på eftermiddagens rute.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Vi holder sommerferie men...
    Vi holder sommerferie men...

    Henter…
  • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

    Henter…

    Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

  • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

    Henter…

    Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden