Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

SKJULT. Der er buræg i langt flere varer, end de fleste går og tænker over til daglig.
Foto: MARTIN BUBANDT (Arkiv)

SKJULT. Der er buræg i langt flere varer, end de fleste går og tænker over til daglig.

Fødevarer

Du spiser masser af buræg uden at vide det

Ny kampagne skal få forbrugernes øjne op for de skjulte billig-æg.

Fødevarer

Selv om du er typen, som aldrig kunne finde på at putte buræg i kurven, når du handler, ryger de billige og udskældte æg med stor sandsynlighed derned alligevel.

Kiks, brød og kager er nemlig oftest bagt med buræg, ligesom der som regel er buræg i koldskål, pasta og mayonnaise.

LÆS OGSÅ

Det vil Dyrenes Beskyttelse nu have lavet om på.

»Som forbruger tænker man ikke altid over, at der kan være buræg i mange produkter. Det vil vi gerne skabe opmærksomhed omkring, så man ikke intetanende kommer til at spise buræg«, siger Britta Riis, direktør hos Dyrenes Beskyttelse.

Organisationen lancerer derfor nu en kampagne, der skal få forbrugerne til at droppe produkter med buræg og presse producenter til at udskifte den udskældte ægvariant.

Flertal vil gerne undgå buræg
De seneste år har et stigende antal danskere droppet buræg til fordel for økologiske og frilands- og især skraveæg.

Ifølge tal fra Landbrug & Fødevarer faldt mængden af solgte buræg således med to millioner kilo fra 2012 til 2013, mens Kvickly sidste år helt valgte at fjerne buræg fra sortimentet.

I en undersøgelse, som Analyse Danmark netop har foretaget for Dyrenes Beskyttelse, svarer 59 procent af de adspurgte danskere, at de helst er fri for at spise buræg, mens kun 41 procent er bevidste om, at buræg indgår som ingrediens i mange af de færdigproducerede fødevarer.

Samtidig ville 61 procent ifølge undersøgelsen vælge færdigproducerede fødevarer uden buræg, hvis de havde valget.

Klar deklaration, tak

»Forbrugerne synes jo åbenlyst, det er rigtig vigtigt at have mulighed for at fravælge dem. Men som det er i dag, kan man meget nemt komme til at hoppe i med begge ben, fordi det er så uigennemskueligt, hvor buræggene gemmer sig«, siger Britta Riis, som mener det bør fremgå af ingredientslisten, om der indgår buræg i produkter eller ej.

Slikproducenten Toms stoppede sidste år brugen af buræg, ligesom økologiske produkter er fri for buræg. Hos Dyrenes Beskyttelse har man ikke kendskab til øvrige producenter af færdigvarer og halvfabrikata til det danske marked, som bevidst har fravalgt de udskældte billig-æg.

LÆS OGSÅ

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce