Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Samlingspunkt. Familien Haldrup fra Odense bruger middagsbordet akkurat som fødevareministeren ønsker sig.
Foto: Ditte Valente

Samlingspunkt. Familien Haldrup fra Odense bruger middagsbordet akkurat som fødevareministeren ønsker sig.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Minister i opgør med danskernes madvaner

Vi skal væk fra tv'et når vi spiser, købe mere økologisk og smide mindre ud.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen lægger nu op til et opgør med danskernes madvaner.

Står det til fødevareminister Dan Jørgensen (S) skal selve måltidet tillægges langt større værdi end i dag.

Sluk tv'et under middagen

Danskerne bør spise i fællesskab ved middagsbordet i stedet for foran fjernsynet eller i bilen. De bør bruge mere tid i køkkenet og inddrage børn i madlavningen. Og så opfordrer ministeren til at lægge benspænd ind i dagligdagen – eksempelvis at holde samme budget med flere økologiske varer eller helt at undlade at smide mad ud.

»Vi har simpelthen brug for en madrevolution, der skal helt ud i hverdagskøkkenerne. Jeg kan se, at jeg er chef for de her kostråd, som alle danskere kender. Alligevel bliver vi federe og federe. Lad os prøve noget andet. Måske skulle man slukke for brødrene Price og sætte sig ned og spise sammen med sin familie eller venner«, siger Dan Jørgensen.

Han varsler til efteråret en stribe initiativer, der skal understøtte udviklingen – dog ikke decideret lovgivning. Men frem for alt vil han starte en værdikamp.

FAKTA

»Vi er vidt kendte ude i verden for dansk mad, men danskerne dyrker ikke selv dansk madkultur og er ikke opmærksomme på at spise efter årstiderne, lokalt, frisk og traditionsbåret. Grundlæggende får vi ikke en revolution af rette kaliber, hvis ikke den kommer nedefra«.

Madregler møder modstand

Ministerens opråb møder dog kraftig modstand i Folketinget. Ifølge Liberal Alliances politiske ordfører Simon Emil Ammitzbøll presser regeringen børnefamilierne ind i en teoretisk virkelighed, som ikke kan lade sig gøre i en travl hverdag:

»Han siger: ’Nu skal du høre, hvordan du skal sidde, hvornår du skal spise, hvad du skal spise’. Altså: Det rager da ikke Dan Jørgensen. Han kommer i hvert fald ikke inden for i min hoveddør. Det tror jeg også, mange andre vil have sig frabedt«.

Dansk Folkepartis Martin Henriksen er også forundret: »Vi har allerede nogle fællesskaber omkring det at lave mad og nyde maden. Det er faktisk en væsentlig del af det, mange familier bruger tid på. Man skal holde igen med at diktere, hvad vi skal spise og hvordan«.

Fælles måltider øger sundhed

Danskernes bruger i gennemsnit omkring 50 minutter på madlavning på hverdage og en time i weekenden, og det har ikke ændret sig siden 1985, viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet. Seniorrådgiver Sisse Fagt hilser en debat om danske madvaner velkommen:

»Der er behov for at få rusket op i danskerne, for vi spiser ikke sundt nok. Forskningen viser, at familier, der spiser sammen, generelt er sundere, end familien der sjældent spiser sammen. Men spørgsmålet er, om det er ankerpunktet, for vi kan se, at over 80 procent spiser aftensmad de fleste dage om ugen sammen«

TV

Fødevareministeren vi starte en madrevolution, der skal få danskerne til at få øjnene op for det sunde måltid. Kilde: Politiken TV / Miriam Dalsgaard og Henrik Haupt

I Odense har Lykke Corfixen Haldrup og hendes mand Nikolaj Haldrup stort fokus på netop at samle familien med deres to børn på 8 og 5 år om det daglige måltid med gode og sunde råvarer.

Hos dem bliver fjernsyn slukket og telefoner lagt væk, så de kan snakke om dagens forløb og om, hvad de spiser.

»Jeg synes, det er så vigtigt, for man har så travlt. Vi sidder sammen og snakker om, hvad slags mad der er godt og’ god benzin til kroppen’, som vi kalder det. Det er vigtigt for os at give dem sund og nærende kost«, siger Corfixen Haldrup.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden