0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Vi sidder og ser brødrene Price, mens vi kører crap ned«

Fødevareminister Dan Jørgensen udfordrer danskernes madvaner, der ifølge ham står i vejen for en sund livsstil.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
 Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

bedre måltider. Ingen løftede pegefingre, siger Dan Jørgensen. Han vil have os selv til at spise anderledes og på en anden måde ved at appellere til begejstringen.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Billedet på Dan Jørgensens (S) første halve år som fødevareminister er dyrevennen Dan, der – stående i gummistøvler og blå heldragt – bekymret aer den lille griseunge i favnen.

Han vil givetvis beholde sit offentlige prædikat som nærmest fanatisk dyreven. Men det næste halve år kommer både han og regeringens fødevarepolitik til at skifte fokus: væk fra staldene og opgøret med landmændenes halekupering over til danskernes egen hverdag, hvor der ifølge Dan Jørgensen er brug for en regulær revolution i vores omgang med mad.

Vi spiser for usundt, erklærer ministeren. Selve måden, vi spiser på, er også usund: foran fjernsynet, i bilen, på cyklen. Det, der kunne være en stolt madkultur med lækre egnsretter, ender ofte med hurtige løsninger lånt fra andre lande. Befolkningen bør i langt højere grad gøre måltidet til en institution i hjemmet. Spise efter årstiderne, spise lokalt, spise friske varer, spise traditionsbåret.

»Det der med, at mad bare er noget, der skal køres hurtigt ind – hvor man befinder sig – det er usundt. Og i hvert fald trist. Forskere har svært ved at forklare, hvorfor franskmænd, italienere, grækere og andre har mindre fedmeproblemer end i mange andre dele af verden, selv om de egentligt spiser fed mad. De burde være tromlefede alle sammen. Hvorfor er de ikke det? Ja, jeg tror, det er, fordi de har en meget bedre måltidskultur. De sidder ned, nyder maden, er nærværende omkring måltidet, er sammen om maden, taler om maden, spiser måske mindre retter, men strækker måltidet over længere tid«, siger Dan Jørgensen.

»Vi bruger vildt meget tid på at se tv om mad«

Han bygger sit opråb på fire grundlæggende paradokser, der står at læse i faktaboksen her på siden. Eksempelvis ser danskernes iver efter madprogrammer i fjernsynet ikke ud til at slå igennem i form af sundere madvalg.

»Vi bruger vildt meget tid på at se tv om mad og på samtalekøkkener. Men vi er blandt de lande i Europa, der bruger mindst af vores disponible indkomst på mad. Vi sidder – det gør jeg også – og ser brødrene Price, mens vi kører crap ned«.

Hvorfor skal du blande dig i, hvordan man laver flæskesteg, eller om man spiser foran fjernsynet?

»Jeg skal jo ikke bestemme, hvordan folk vil spise. Jeg laver ikke lovgivning, der siger: Du skal spise 50 procent økologisk, fru Jensen, ellers kommer staten med en sanktion. Det er ikke det, jeg siger. Men jeg kommer med et klart budskab. Hvis vi kan få gjort op med nogle af disse paradokser, vil det have positive effekter på vores sundhed«.

»Jeg er godt klar over, at fødevareministre normalt ikke gør det på denne måde. Men hvis ikke man som fødevareminister … Nu har jeg for pokker fået en platform at stå på. Hvis ikke jeg skulle starte sådanne debatter – hvem skulle så?«.

Overskrider du ikke en grænse i forhold til folks private hjem, når du som minister anviser en måde, vi skal gøre tingene på derhjemme?