TUN. Risikoen for kviksølv får Fødevarestyrelsen til at stramme anbefalingerne for indtag af frisk tun for børn og gravide.
Foto: MAGNUS HOLM (Arkiv)

TUN. Risikoen for kviksølv får Fødevarestyrelsen til at stramme anbefalingerne for indtag af frisk tun for børn og gravide.

Fødevarer

Advarsel: Børn og gravide bør ikke spise frisk tun

Det er risikoen for kviksølv, der får Fødevarestyrelsen til at slå alarm.

Fødevarer

Fisk er sundt, og oftest får vi tudet ørerne fulde af anbefalinger om at spise mere af kødet med våd herkomst.

Men ikke alle slags er lige velegnede til alle befolkningsgrupper, og derfor fraråder Fødevarestyrelsen nu både gravide, ammende og kvinder, der forsøger at blive gravide, samt alle børn op til 14-års alderen mod at spise frisk tun.

Problemet med den ellers populære fisk er, at man selv ved indtag af relativt lave mængder frisk tun kan få kviksølv i skadelige mængder. Og det kan skade udviklingen af hjernen hos både børn og fostre.

»Vi skal sikre os, at vores anbefalinger beskytter forbrugerne og er opdaterede i forhold til nyeste viden. Vi vil derfor nu råde gravide og børn til at holde sig helt væk fra at spise bøffer fra de store tunfisk eller andre friske udskæringer af store rovfisk, der har det højeste indhold af kviksølv«, siger Henrik Dammand Nielsen, kontorchef i Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Hidtil har de officielle anbefalinger lydt, at gravide højst bør spise 100 gram frisk tun om ugen. Men den anbefaling er ifølge forskere ikke forsigtig nok, og derfor strammer Fødevarestyrelsen nu anbefalingerne.

Dåsetun skader mindre

De skarpere lysende advarselslamper gælder imidlertid ikke for tun fra dåse, som typisk indeholder mindre kviksølv end tunbøffer, da der er tale om mindre og yngre tunfisk, som ikke indeholder så meget kviksølv, oplyser Fødevarestyrelsen.

Derfor lyder rådet, at gravide, ammende og børn kan spise op til en dåse tun om ugen, mens de stadig bør undgå dåser med hvid tun og den såkaldte albacoretun.

Børn under tre år frarådes dog helt at spise tun, uanset om det er frisk eller fra dåse.

Anbefalingerne fra Fødevarestyrelsen bygger på nye beregninger fra DTU Fødevareinstituttet og forskningsresultater, der tyder på store forskelle i, hvor følsomme fostre og små børn er over for kviksølv.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce