TUN. Risikoen for kviksølv får Fødevarestyrelsen til at stramme anbefalingerne for indtag af frisk tun for børn og gravide.
Foto: MAGNUS HOLM (Arkiv)

TUN. Risikoen for kviksølv får Fødevarestyrelsen til at stramme anbefalingerne for indtag af frisk tun for børn og gravide.

Fødevarer

Advarsel: Børn og gravide bør ikke spise frisk tun

Det er risikoen for kviksølv, der får Fødevarestyrelsen til at slå alarm.

Fødevarer

Fisk er sundt, og oftest får vi tudet ørerne fulde af anbefalinger om at spise mere af kødet med våd herkomst.

Men ikke alle slags er lige velegnede til alle befolkningsgrupper, og derfor fraråder Fødevarestyrelsen nu både gravide, ammende og kvinder, der forsøger at blive gravide, samt alle børn op til 14-års alderen mod at spise frisk tun.

Problemet med den ellers populære fisk er, at man selv ved indtag af relativt lave mængder frisk tun kan få kviksølv i skadelige mængder. Og det kan skade udviklingen af hjernen hos både børn og fostre.

»Vi skal sikre os, at vores anbefalinger beskytter forbrugerne og er opdaterede i forhold til nyeste viden. Vi vil derfor nu råde gravide og børn til at holde sig helt væk fra at spise bøffer fra de store tunfisk eller andre friske udskæringer af store rovfisk, der har det højeste indhold af kviksølv«, siger Henrik Dammand Nielsen, kontorchef i Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Hidtil har de officielle anbefalinger lydt, at gravide højst bør spise 100 gram frisk tun om ugen. Men den anbefaling er ifølge forskere ikke forsigtig nok, og derfor strammer Fødevarestyrelsen nu anbefalingerne.

Dåsetun skader mindre

De skarpere lysende advarselslamper gælder imidlertid ikke for tun fra dåse, som typisk indeholder mindre kviksølv end tunbøffer, da der er tale om mindre og yngre tunfisk, som ikke indeholder så meget kviksølv, oplyser Fødevarestyrelsen.

Derfor lyder rådet, at gravide, ammende og børn kan spise op til en dåse tun om ugen, mens de stadig bør undgå dåser med hvid tun og den såkaldte albacoretun.

Børn under tre år frarådes dog helt at spise tun, uanset om det er frisk eller fra dåse.

Anbefalingerne fra Fødevarestyrelsen bygger på nye beregninger fra DTU Fødevareinstituttet og forskningsresultater, der tyder på store forskelle i, hvor følsomme fostre og små børn er over for kviksølv.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce