Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

bakteriebombe. Tomater er en af de typer frugt og grønt, du skal være særligt opmærksom på at skylle grundigt. Der er risiko for, at der kan være både norovirus og salmonella på tomater.
Foto: METTE DUEDAHL

bakteriebombe. Tomater er en af de typer frugt og grønt, du skal være særligt opmærksom på at skylle grundigt. Der er risiko for, at der kan være både norovirus og salmonella på tomater.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fem slags frugt og grønt er de værste sygdomsbærere

Ny analyse rangordner frugt og grønt, der er størst risiko for at blive syg af.

Fødevarer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne spiser mere og mere frugt og grønt. I de seneste 20 år er indtaget steget med 30 procent, men selv om det er en god nyhed, så har den øgede lyst til de sunde madvarer også nogle ærgerlige sideeffekter.

For mens indtaget er steget støt, så er antallet af danskere, der har oplevet at blive syge af for eksempel norovirus eller salmonella som følge af at have spist frugt eller grønt, også steget.

DTU: Vær særligt opmærksom

Den udvikling har fået DTU Fødevareinstituttet til at undersøge spiseklar, frisk frugt og grønt på det danske marked for at finde ud af, hvilke typer, der udgør den største sygdomsrisiko.

Analysen er nu klar, og det viser sig, at man som forbruger især skal passe på med fem typer frugt og grønt:

  • Bær, både friske og frosne (norovirus)
  • Salat (norovirus, salmonella, E. coli VTEC, campylobacter, cryptosporidium, yersinia enterocolitica)
  • Spirer (salmonella, E. coli VTEC)
  • Tomat (norovirus, salmonella)
  • Melon (salmonella, norovirus)

Men også gulerødder og krydderurter optræder på DTU Fødevareinstituttets liste over frugt og grønt, som det er værd at være særligt opmærksom på.

Risikoberegningen bygger på seks forskellige faktorer, herunder forekomsten af mikroorganismer i de specifikke produkter, den dosis af mikroorganismen, der skal til for at forårsage sygdom, hvor alvorlig en sygdom, den medfører og det gennemsnitlige antal sygdomstilfælde per år. Medregnet er også hvor meget, der spises af de forskellige produkter, skriver DTU Fødevareinstituttet i sit nyhedsbrev.

Ifølge Fødevarestyrelsen, så skyldes bakterier og virus på frugt og grønt især, at man i nogle lande kan finde på at bruge snavset vand til at vande eller skylle fødevarerne med.

Frugt og grønt fra eksotiske lande kan være vandet med beskidt vand med rester af afføring fra dyr og mennesker. Bakterier og virus kan også komme fra dårlig håndhygiejne hos de mennesker, der høster, skriver Fødevarestyrelsen på sin hjemmeside.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Vi holder sommerferie men...
    Vi holder sommerferie men...

    Henter…
  • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

    Henter…

    Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

  • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

    Henter…

    Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden